Den HelderPolitiek

Wethouder Chris de Koning woont nog in Amsterdam, vraagt ontheffing aan

Den Helder – Chris de Koning, de nieuwe D66 wethouder voor onder andere duurzaamheid en het maritiem cluster, vraagt een tijdelijke woonplaatsontheffing aan omdat hij bij de beëdiging op maandag 29 augustus nog niet woonachtig zal zijn in Den Helder. Dat is wel verplicht. De Koning woont op dit moment nog in Amsterdam en zegt toe de verhuizing naar Den Helder snel af te ronden.

In artikel 36a, eerste lid, van de Gemeentewet staat dat wethouders net als gemeenteraadsleden in de gemeente waar zij werkzaam zijn moeten wonen. Voor wethouders is in bijzondere gevallen wel mogelijk dat de raad een ontheffing voor een jaar verleent. Een transitieperiode zoals verzocht door De Koning is niet ongebruikelijk en in Noord-Holland wonen ongeveer één op de acht wethouders permanent of tijdelijk buiten de eigen gemeente.

Wethouder Heleen Keur vroeg de afgelopen raadsperiode ook ieder jaar een ontheffing aan omdat zij niet woonachtig is in Den Helder. Onder andere de PVV reageerde hier kritisch op. Gemeenteraadslid Frank Feeburg zei bij de laatste ontheffing voor Keur dan ook dat zijn partij in het vervolg geen toestemming meer zou geven. Een wethouder hoort gewoon in de eigen gemeente te wonen, zo vindt hij. Bij een verhuizing hebben wethouders recht op een eenmalige verhuisvergoeding van €7.750,-.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button