Cultuur/NatuurHollands KroonVideo

Zoetwaterboer Klaas Schenk test het watermanagement van de toekomst (video)

Adverentie

Anna Paulowna – Aanhoudende droogte is de laatste jaren een steeds groter probleem voor boeren. Dus is de sector naarstig op zoek naar een oplossing en die is mogelijk gevonden op de boerderij van Klaas Schenk bij Anna Paulowna. Met de proef Zoetwaterboeren hoopt de boer alle aspecten van het watervraagstuk op te lossen.

De proef moet een systeem opleveren dat om kan gaan met een overschot Ć©n een gebrek aan water en daar komt heel wat bij kijken. Het systeem moet alle aspecten van de waterhuishouding kunnen regelen, van opvang en opslag tot reguleren van de waterstand en irrigatie tijdens droge periodes. “Het begint allemaal op het land”, vertelt Schenk, “waar de regen valt. Daar voert de drainage het water naar een put. Met de put kunnen we de waterstand regelen en het overschot vangen we op in het bassin.” Dat bassin kan de boer inzetten tijdens droge periodes.

De gemeente Hollands Kroon wil agrarische hoofdstad van Nederland worden en dus draagt burgemeester Rian van Dam het proefproject een warm hart toe. “Het is fantastisch dat deze ondernemer zo met zijn toekomst, zijn omgeving en met innovatie bezig is”, zegt de burgemeester, “hoe kunnen we de problemen van de toekomst handelen en hoe moet een boer het bedrijf aanpassen om dat goed te doen, daar wordt hier mee geĆ«xperimenteerd. Daar kan straks iedereen van profiteren.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button