Uitgaan

Tentoonstelling stamboom in Westerland

Advertentie:

De Historische Vereniging Wieringen presenteert twee weekenden lang in het Dorpshuis te Westerland een stamboom. De stamboom en de uitgave van het boek worden verzorgd door de Genealogische Commissie van de Historische Vereniging Wieringen bestaande uit Marga Dikken-Kooij, Bob Gorter, Helene Gorter-Prins, Jaap Lont, Kees Rotgans, Jaap Schoenmaker en Gert-Jan Visser.

Familie Wiegman
Deze keer is de stamboom van de familie Wiegman aan de beurt. De stamboom Wiegman begint met Albert Wiegman, hij trouwt op 9 december 1781 te Hippolytushoef met Aaltje Lamberts van der Maate. Bij de huwelijksaantekening staat achter Alberts naam ‘geboren te  ……’ En daar moeten we het mee doen, want ook uit andere bronnen komt de herkomst van Albert niet naar voren. De naam Wiegman kwam in de 18e eeuw in heel Nederland voor en dat maakt het zoeken moeilijk. Aaltje is doopsgezind en op Wieringen geboren, maar haar familie komt van de Veluwe. Het echtpaar krijgt vijf kinderen, twee dochters en vier zoons, waarvan er drie trouwen en kinderen krijgen. Ook verschillende meisjes Wiegman krijgen, ongehuwd, nakomelingen die dus ook Wiegman heten. De Wiegmannen voorzien in hun onderhoud door het boerenbedrijf uit te oefenen en te werken als arbeider. Later zijn er ook schippers. Zo zijn er in 1870 twee Wieringer schippers, de neven Albert en Cornelis Wiegman die op West-Terschelling verzeild raakten en daar trouwden met de nichtjes Antje Klaas Knop en Trijntje Stevens Knop. Zij vestigden zich op Terschelling en kregen daar een talrijk nageslacht.

Deze Terschellinger Wiegmannen en vrouwen maken een substantieel deel van deze stamboom uit. Ook nu nog zijn deze Wiegmannen zich bewust van hun herkomst van Wieringen en voelen ze de band met Wieringen. Zij hebben dan ook enthousiast hun bijdragen geleverd aan het tot stand komen van deze stamboom.

Fotoalbums
De tentoonstelling in het Dorpshuis te Westerland is geopend op zaterdag 5 en 12 oktober en op zondag 6 en 13 oktober van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Tijdens de openingsdagen liggen fotoalbums van de Historische Vereniging ter inzage en is er een doorlopende fotopresentatie van de familie Wiegman. Aan de wand is de stamboom te bezichtigen. Het is mogelijk een exemplaar van de stamboom in boekvorm en andere uitgaven van de Historische Vereniging Wieringen te kopen. Een exemplaar van de stamboom in boekvorm is na te bestellen zolang de voorraad strekt.

De fotoalbums zijn na de tentoonstelling tijdens de openingsavonden van het archief van de Historische Vereniging Wieringen in Parkzicht te Hippolytushoef te bezichtigen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button