Den Helder

Bevolkingsonderzoek borstkanker start in Den Helder

Den Helder – Bevolkingsonderzoek Midden-West start op 1 oktober 2020 met een nieuwe onderzoeksronde van het bevolkingsonderzoek borstkanker voor vrouwen uit Den Helder. Vrouwen die in de doelgroep vallen en wonen in de postcodegebieden 1781AA t/m 1784ZZ en 1789 ontvangen een uitnodiging voor het onderzoek.

Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Ongeveer 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Van elke 1.000 onderzochte vrouwen is bij ongeveer 25 vrouwen aanvullend onderzoek nodig in het ziekenhuis om vast te stellen of werkelijk sprake is van borstkanker. Bij ongeveer 7 op de 25 van de naar het ziekenhuis verwezen vrouwen wordt inderdaad borstkanker vastgesteld.Door de ziekte in een vroeg stadium op te sporen, wordt de kans op genezing aanzienlijk groter. Daarom is het bevolkingsonderzoek in het leven geroepen.

Door het bevolkingsonderzoek overlijden er elk jaar ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker. Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige zekerheid. Het is belangrijk om regelmatig mee te doen, ook als bij het vorige onderzoek geen afwijkingen zijn gevonden. Niet alle gevallen van borstkanker kunnen vroegtijdig worden opgespoord. Bij klachten wordt geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts.

Coronavirus
Vanwege het coronavirus is het bevolkingsonderzoek op 16 maart stilgelegd. Het bevolkingsonderzoek wordt nu weer gefaseerd opgestart. Dit gebeurt binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd. Op de website staat een filmpje waarin wordt uitgelegd welke voorzorgsmaatregelen zijn genomen om het onderzoek zo veilig mogelijk uit te voeren.

Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar ontvangen eens per twee jaar een schriftelijke uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de borsten. Het onderzoek is vrijwillig en gratis. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het mobiele onderzoekscentrum op het parkeerterrein bij het ROC, ter hoogte van de nummer 54 tot en met 62, Sportlaan, 1782 ND in Den Helder. Meer informatie over de locatie op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. Ga op de website naar Borstkanker > Wanneer is het onderzoekscentrum in de buurt.

Cliënten die aan de beurt zijn ontvangen vanzelf een uitnodiging. Cliënten die vanaf 16 maart niet konden deelnemen zijn het eerst aan de beurt. Kijk voor meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker of het maken, verzetten of afzeggen van een afspraak op de website of bel op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur met 088 266 90 00.

Toon meer

Jamie Verboon

Mijn naam is Jamie Verboon (20) studente aan het Mediacollege in Amsterdam. Tijdens mijn stage bij Regio Noordkop richt ik mij vooral op redactiewerk en radio. Ik ben bereikbaar via jamie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button