Hollands Kroon

Huisarts en sociaal makelaar werken samen bij psychische klachten

Advertentie:

Anna Paulowna – Wethouder Mary van Gent heeft dinsdag 22 september het startsein gegeven aan “Welzijn op Recept”. Dit is een initiatief van HKN praktijk, Vicino, Incluzio en Wonen Plus Welzijn.

Inwoners van Anna Paulowna met lichte psychische klachten worden doorverwezen naar een sociaal makelaar van het wijkteam. Deze persoon kijkt samen met de inwoner naar geschikte welzijnsactiviteiten in de wijk. Door eerst passende ondersteuning in de buurt in te zetten wordt voor de inwoner voorkomen dat er zwaardere zorg nodig is. Welzijn op Recept loopt tot 2021. Na een succesvolle evaluatie zullen ook andere plaatsen in Hollands Kroon met Welzijn op Recept aan de slag te gaan.

Psychosociale problemen
Psychische klachten komen vaak voor in combinatie met sociale klachten, de zogenaamde psychosociale problematiek. Psychosociale problemen kunnen op verschillende gebieden ontstaan. Zo kan de omgang met andere mensen problemen opleveren, bijvoorbeeld op school, het werk, het gezin, in relaties of bij het krijgen van kinderen. Daarnaast kunnen psychosociale problemen ontstaan door de manier waarop iemand naar zichzelf kijkt, zoals bij een vertekend zelfbeeld of laag zelfvertrouwen. Een dergelijke zelfperceptie heeft ook weer gevolgen voor de omgang met anderen.

De huisarts is vaak het aanspreekpunt om over psychosociale problemen te praten. Welzijn op Recept is een laagdrempelige procedure om mensen die niet met medicatie of zware zorgondersteuning geholpen zijn, door te verwijzen naar een sociaal makelaar van het wijkteam. De sociaal makelaar gaat samen met de klant op zoek naar passende activiteiten in de buurt die aansluiten bij de interesses van de klant. Zoals creatieve of sportieve activiteiten, lotgenotencontact of vrijwilligerswerk.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button