Helderse man betaalt schadevergoeding wegens bedreiging antiracisme activiste

Den Helder – Een 44-jarige man uit de gemeente Den Helder moet een schadevergoeding betalen aan een antiracisme activiste. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De man heeft aangegeven daartoe bereid te zijn. In januari 2020 stuurde hij via Twitter bedreigende, beledigende en opruiende opmerkingen naar een antiracisme activiste, destijds werkzaam als leerkracht op een Amsterdamse basisschool.

Het gaat om bedreigingen aan het adres van activiste Arzu Aslan. Zij twitterde in februari van 2020 kritische kanttekeningen bij de loftuitingen op sociale media na het overlijden van Aart Staartjes. Aslan vroeg zich af waarom iedereen zo positief was over Staartjes, gezien zijn betrokkenheid bij de intochten van Sinterklaas en Zwarte Piet op de publieke omroep. Omdat er direct vele negatieve reacties op haar tweets verschenen, heeft ze haar Twitteraccount vervolgens een half jaar gedeactiveerd. Zij heeft eind december 2020 aangifte gedaan van bedreiging, opruiing, belediging en smaad en laster.

De politie heeft na een eerste selectie onderzoek gedaan naar zeven Twitteraccounts. Bij het maken van deze selectie heeft het OM onder meer gekeken naar geweldelementen in de tweets, en naar discriminerende en seksistische elementen. Twee verdachten stonden op donderdag 22 september 2022 in Amsterdam op een zogenoemde OM hoorzitting, een derde verdachte zal op een later moment op een OM hoorzitting staan. Een man van 44 jaar uit gemeente Den Helder moet een schadevergoeding betalen en heeft aangegeven daartoe bereid te zijn. Een 29-jarige man uit Franeker ging niet akkoord, aan hem is een dagvaarding voor een politierechterzitting in oktober uitgereikt.