Cultuur/NatuurHollands Kroon

Iepenziekte: 1400 bomen in Hollands Kroon worden gekapt

Advertentie:

Hollands Kroon – Tijdens de jaarlijkse controle op de iepenziekte zijn er in Hollands Kroon 1400 zieke bomen ontdekt. Omdat de bomen dood gaan en om verspreiding van de ziekte te voorkomen, worden ze verwijderd. Firma Stoop Groenvoorziening uit Waarland is inmiddels gestart met het verwijderen.

De iepziekte is een zeer agressieve schimmelziekte die door heel kleine zwarte kevers wordt verspreid. Deze kevertjes leggen eitjes onder de bast van de stam en dikke takken. Als de eitjes uitkomen vliegen de kevers uit. Zij nemen de schimmel mee naar gezonde iepen. Als de iep vatbaar is dan verspreidt de schimmel zich razendsnel door de boom. Uiteindelijk sterft de boom af. De iepziekte kan ook ondergronds worden verspreid. Dit komt door contact tussen de wortels van rijen of bosjes iepen. Op deze manier zijn hele lanen met iepen uit het landschap verdwenen.

Veruit de meeste zieken iepen staan op Wieringen. Ruim 1000 van de 1400 worden daar verwijderd. Ongeveer een op de vier bomen in Hollands Kroon is een iep. De iep is een typisch Hollandse boom die in het verleden massaal is aangeplant in de kustgebieden. Vooral omdat de boom goed tegen de zoute zeewind kan. De iepenziekte is wel een groot probleem. Met het kappen van de bomen verandert ook het landschap. Kort geleden maakten de gemeenten Hollands Kroon, Den Helder en Texel bekend dat zij gaan samenwerken om de iepenziekte in te perken. Daarbij krijgen ze hulp van Stichting Iepenwacht Fryslân. Zij hebben sinds 2005 veel succes geboekt aan de andere kant van de Afsluitdijk.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button