Den Helder

Den Helder wil toegankelijker worden

Met de ratificatie van het VN-Verdrag Handicap is aan de Jeugdwet, de WMO en Participatiewet de verplichting toegevoegd om in de periodieke plannen op te nemen hoe de gemeente uitvoering geeft aan het VN-Verdrag. De gemeente Den Helder heeft, met veel andere gemeenten, besloten om dit te doen in één integraal plan: de Lokale Inclusie Agenda.

De VNG heeft een handreiking ontwikkeld met een routekaart Lokale Inclusie Agenda. Per levensdomein (onderwijs & ontwikkeling, thuis, werk & inkomen, vrije tijd, vervoer en welzijn, gezondheid & ondersteuning) wordt de agenda ingevuld met als doel belemmeringen weg te nemen. Een van de adviezen vanuit de handreiking is het aanbrengen van focus.

De lokale inclusie agenda kan niet in één keer alles bevatten. Vanuit de aanbevelingen en stappenplan uit het rapport “Hoe toegankelijk is Den Helder? Slecht!” is die focus van de gemeente Den Helder voor 2020 gelegd op het domein vrije tijd. Dat laat onverlet dat de gemeente de komende periode de Lokale Inclusie Agenda in 2020 stap voor stap in de volle breedte wil vullen.

In 2020 wil Den Helder stimuleren en organiseren dat mensen met een beperking beter kunnen deelnemen op een flink aantal onderwerpen binnen het domein Vrije Tijd. Dan gaat het over zaken als de toegankelijkheid van winkels en horeca, spelen en sporten, politieke en maatschappelijke activiteiten, openbare gebouwen en ook informatie. Met Stichting Top van Holland gaat de gemeente in gesprek over het toevoegen van informatie over toegankelijkheid aan de website Denhelder.online.nl.

Klik hier voor meer informatie

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button