Hollands Kroon

Inwoners Wieringermeer in opstand tegen de uitbreiding datacenters

Wieringermeer – Voor veel inwoners van de Wieringermeer zijn de huidige ontwikkelingen rondom de uitbreiding van Agriport ten behoeve van nog meer datacenters een stap te ver. Ooit werd de Wieringermeerpolder drooggelegd om te dienen als productiepolder. Het werd de graanschuur van Nederland genoemd. Verandering in de tijd heeft ervoor gezorgd dat er andere behoeften kwamen en dat het mooie kenmerkende weidse landschap van de Wieringermeer veranderde.

Een aantal burgers in de Wieringermeer vindt dat de bouw van datacenters nu moet stoppen en is daarom een petitie gestart. “Er staan er genoeg en dit gaat ten koste van de leefbaarheid in de polder en de omliggende gemeenten”, vinden zij. Het niet circulair bouwen van de energie slurpende datacenters (de restwarmte gaat verloren), het achterblijven van waterberging in een landbouwgebied waar steeds meer datacenters gebouwd worden, de problemen met de waterzuivering omdat het koelwater van de datacenters geloosd wordt in het oppervlaktewater, het totale gebrek aan burgerparticipatie en de steeds schaarser wordende landbouwgrond zijn belangrijkste redenen voor de werkgroep om een petitie op te stellen.

De petitie is te vinden op www.stopdatacenterswieringermeer.petities.nl.

Toon meer

Jamie Verboon

Mijn naam is Jamie Verboon (20) studente aan het Mediacollege in Amsterdam. Tijdens mijn stage bij Regio Noordkop richt ik mij vooral op redactiewerk en radio. Ik ben bereikbaar via jamie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button