Cultuur/NatuurDen Helder

Juf Rinske neemt afscheid van Triade

Den Helder – Ze is de afgelopen veertien jaar het gezicht geweest van dansend Triade, Rinske Posthumus. Vele kinderen heeft zij onder haar hoede genomen bij het maken van de eerste danspasjes tot voor sommigen zelfs het doorstromen naar de balletacademie. Zelf danst Rinske al vanaf haar vierde jaar en het is altijd haar passie geweest. Ze wist al snel dat het doorgeven van haar kennis haar meer voldoening gaf als het dansen zelf. Na een lange studie kwam ze als danslerares bij Triade, maar daaraan komt nu een einde. Ze maakt de overstap naar de Stichting Kinderopvang Den Helder als assistent-teamleider.

Toen Rinske vier jaar was ging ze op ballet. In die tijd lag de nadruk op techniek, voor veel kinderen niet het leukste onderdeel van het dansen. Toen ze zelf ging lesgeven is dat altijd iets wat ze onthouden heeft. “Techniek is belangrijk, maar de beleving vind ik nog veel belangrijker. Als een kind plezier heeft kunnen ze het veel makkelijker opbrengen om zich ook die belangrijke techniek en discipline eigen te maken.” Door haar eigen harde leerschool weet ze dat hard werken en plezier hebben de sleutel is om beter te worden. Overigens lukte het haar wel om via de harde leerschool haar doelen te halen en zelfs een enorme passie voor dansen te krijgen.

Leerlingen iets bijbrengen is voor Rinske een ware passie (DHfoto)

Studeren
Toen de passie voor het dansen Rinske eenmaal gegrepen had wist ze wat ze wilde en wat ze er voor moest doen om haar doel te bereiken. Applaus deed haar niet veel, het overbrengen van kennis des te meer. Omdat ze voor een studie werd afgewezen door een te lage vooropleiding ging ze een andere weg. In Heerenveen werd bij het CIOS de eerste dansopleiding op Mbo-niveau gegeven, die zij in drie jaar afrondde. Daarna ging ze naar de docentenopleiding van de Hogere school voor de Kunsten, die zij in vier jaar doorliep. Zeven jaar later had zij haar doel bereikt en ging ze aan de slag bij Triade.

In haar laatste studiejaar op de Hogere school voor de Kunsten liep ze stage bij Triade. Toen ze afstudeerde werd ze voor één dag in de week aangenomen als dansdocente. Dit werden al snel vier dagen in de week waarin ze klassiek ballet, Jazz ballet en musical onderricht gaf. Ook draaide ze voor Triade een aantal projecten op basisscholen en de laatste twee jaar ook voor de Stichting Kinderopvang Den Helder. Elke twee jaar was er een grote voorstelling van haar leerlingen in schouwburg De Kampanje. “Veel geregel en stress, maar dit waren wel de momenten waar ik en mijn leerlingen helemaal naar toe konden leven.” Ook bij andere gelegenheden deden haar ‘meiden en jongens’ mee bij evenementen en een groot optreden bij de dag van de muziek stond elk jaar op het programma.

Veel stress en geregel maar optreden met haar leerlingen in de Kampanje was altijd een hoogtepunt (DHfoto)

Open gordijnen
Het menselijk aspect is voor Rinske bij het lesgeven altijd heel belangrijk geweest. “iedereen is gelijk en wie een hoofdrol kreeg in een voorstelling werd niet door mij bepaald, maar door loting.” Ze denk zelf ook dat de kracht van haar manier van werken daarin terug te vinden was. “Je doet de voorstelling als groep en wie de hoofdrol speelt doet er eigenlijk niet toe. Zo leuk dat je dan heel vaak verrast wordt door verborgen talenten die dan ineens boven komen drijven.” Ze laat tijdens haar lessen ook altijd de gordijnen open, zodat de ouders mee kunnen kijken. Dat is niet gebruikelijk binnen de danswereld. “Ik heb ondervonden dat als mijn les boeiend genoeg is, de ouders helemaal geen afleiding vormen. Zijn de kinderen afgeleid? Dan moet ik beter mijn best doen”, vertelt ze lachend.

In de Coronaperiode was ze een van de eersten binnen Triade die haar lessen online ging presenteren. “Natuurlijk sta je liever voor en tussen de groep, maar wat was het fijn om contact te houden en toch nog door te kunnen dansen met mijn leerlingen.” Er werden zelfs buitenlessen georganiseerd toen de regels dat toelieten, een bijzonder schouwspel!

Buitenlessen tijdens de Coronacrisis (DHfoto)

Ergens begon er bij haar toch iets te kriebelen. Ondanks haar passie en het fijne contact met de leerlingen wilde ze toch eigenlijk ook op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die vond ze bij de Stichting Kinderopvang Den Helder en dat was wederzijds. Als assistent-teamleider gaat ze zich nu meer richten op organiseren en regelen, wel gaat ze ook twee keer per week bij de buitenschoolse opvang met kinderen werken. “Ik vind het belangrijk dat proces te begrijpen, maar ik wil ook gewoon contact met kinderen blijven houden!”

Geen dansen meer
Toen ze dit besluit had genomen moest ze de navelstreng met haar passie dansen en het lesgeven bij Triade doorknippen. “Daar had en heb ik nog steeds wel moeilijk mee”, vertelt ze aan de keukentafel. “Ik heb het bij Triade altijd prima naar mijn zin gehad en mijn ‘meiden’ en dansen betekenen ongelooflijk veel voor me, je krijgt er zo veel voor terug.” Voorlopig wil ze zich helemaal richten op haar nieuwe uitdagingen en daar past het lesgeven echt even niet meer bij. “Maar zeg nooit, nooit”, zegt ze lachend, “wie weet wat de toekomst zal brengen. Daar ga ik nu nog geen zware beslissingen over nemen.”

Een mooi gesprek met Rinske aan de keukentafel (DHfoto)

Haar leerlingen reageerden vol ongeloof op het besluit van ‘hun’ Juf Rinske. Sommigen zitten al de volle veertien jaar bij Rinske op les bij Triade. Droevige gezichten na de officiële laatste les. Komende woensdag is er nog een ‘mooie jurkenbal’ ter afscheid, iets waar de leerlingen zich wel op verheugen! Ook Triade betreurt het vertrek van hun enthousiaste en zeer betrokken dansdocent, maar gunnen haar deze nieuwe stap in haar carrière van harte.

Niet alleen de kinderen betreuren het vertrek van Rinske, ook de ouders reageren emotioneel. Een quote uit de appgroep: “Die zag ik even niet aankomen. Voor mijn gevoel ben je de balletjuf van Den Helder en blijkbaar zat het helemaal niet in mijn systeem dat je ook een andere baan zou kunnen hebben😀 Heel erg jammer. We zullen je missen als juf. En heel veel succes met je nieuwe baan. Ik kan me voorstellen dat het fijn voor je lijf is. En natuurlijk doet afscheid nemen zeer. Dat mag ook. lekker laten gaan bij mensen bij wie jij je veilig voelt. Nu nog even van je aanwezigheid genieten.”

Einde van een tijdperk
Na veertien jaar stopt haar werk als dansdocent, haar dochters Lieke (5) en Meike (2) blijven gewoon op ballet bij Triade. Dat zegt wel iets over het vertrouwen dat ze heeft in haar opvolger(s), waarvan er al één is gevonden. “Zit ik daar zelf straks op de gang te kijken naar mijn kroost, als de gordijnen natuurlijk openblijven”, zegt ze hoopvol.

Nog even met haar kinderen aan de bar (foto Natascha Bais – missjonespictures.nl)
Toon meer

DHfoto

DHFoto is een vaste redactiepartner van Regio Noordkop. Het bedrijf is gevestigd in Den Helder en bereikbaar via 0223-630461.

Wellicht ook interessant

Back to top button