Den HelderPolitiek

Portret van een raadslid: Petra Bais

In deze serie interviews spreken wij iedere zaterdag met een ander gemeenteraadslid. In dit deel: Petra Bais van VVD Den Helder

Advertentie:

Kort geleden werd bekend gemaakt dat Petra Bais de lijst van de VVD mag blijven aanvoeren richting de verkiezingen in maart. We hebben afgesproken bij de studio aan de Torplaan in Den Helder om het onder andere daar eens over te hebben. Daarnaast ben ik heel erg benieuwd wat ze nog meer doet naast het fractievoorzitterschap.

Ambtenaar
Toevallig werd ik een week voor ons gesprek nog verrast door haar aanwezigheid bij een beeldvormende vergadering in de raad van Hollands Kroon. Ik dacht even dat ik zelf twee zaken door elkaar haalde. Maar nee, Petra werkt bij de gemeente Hollands Kroon en was ditmaal als ambtenaar aanwezig bij de vergadering. Wat dat betreft zou ze onze omroep dus op de voet moeten volgen.

Petra vindt het grappig om te horen dat ik haar gezien heb bij de raadsvergadering in de buurgemeente: “Oh echt waar? Wat leuk. Ik ben daar inderdaad projectleider, op dit moment voor een aantal scholenbouw projecten. Er is net een school in Slootdorp opgeleverd en we zijn bezig met een basisschool in Hippolytushoef. En er komt nu een groot campus in Wieringerwerf. Met drie basisscholen, een kinderopvang, een sporthal en een zwembad. Dat werd besproken in de gemeenteraad en bij zo’n groot project worden ze steeds tussentijds geïnformeerd door de ambtenaren, ik dus.”

Om zo in een hele andere hoedanigheid in de raad aanwezig te zijn vindt Petra wel interessant: “Omdat je weet hoe het ook is om aan de andere kant te zitten kun je daar goed op inspelen. Je weet goed welke informatie belangrijk is voor raadsleden. Maar, uiteindelijk zit ik daar voor mijn projecten, dat voer ik zo goed mogelijk uit. Ik heb in Hollands Kroon natuurlijk een totaal andere verantwoordelijkheid dan hier, dus het staat volledig los van elkaar.”

Sportacademie
Haar carrière binnen het openbaar bestuur was niet van te voren uitgestippeld. Haar oorspronkelijke opleiding was namelijk voor heel iets anders: “Ik heb de sportacademie gedaan, de ALO. Maar daarna was het lastig om daar werk te vinden. Toen heb ik gesolliciteerd bij de gemeente Boskoop en ben ik na het afronden van een opleiding beleidsmedewerker geworden. Ik wilde toen graag terug naar Den Helder en zo kwam ik bij de toenmalige gemeente Anna Paulowna terecht.”

Later heeft Petra nog wel iets gedaan met die sport achtergrond, namelijk als ondernemer: “Ik ben ook nog zelfstandige geweest, van 2007 tot 2012. Dat deed ik samen met mijn zus, we hadden een groothandel in sportkleding. Dat was lastig, het was natuurlijk een tijd van economische malaise. Op zich waren we prima bezig hoor, maar het was wel keihard werken en we kregen de gelegenheid om de aandelen te verkopen, toen hebben we daar voor gekozen.”

Nu vindt Petra hard werken niet erg zegt ze. Haar werk, in combinatie met het raadslidmaatschap kost veel tijd. “Als ik het te rustig heb vind ik het niet leuk, dat is wel een beetje de aard van het beestje. Je moet het goed plannen en veel vrije tijd hou je niet meer over. Maar ik krijg daar ook energie van.” Ze heeft dan ook nooit de gedachte gehad om te stoppen omdat het te veel vraagt. Het blijft toch een keuze of je de vrije tijd die je hebt wil invullen met in de praktijk veel verplichte bijeenkomsten en werkzaamheden. De tijd die overblijft besteed Petra graag aan haar gezin, haar vier kinderen en hun sporten. Ze staat graag langs het voetbal- en hockeyveld, of in de basketbalhal. “Daar gaat veel tijd in zitten en dat vind ik heerlijk, dat is echt mijn ontspanning.”

Raadslid, lijsttrekker, fractievoorzitter
Het raadslidmaatschap is er dus pas later bijgekomen. Dat doet Petra sinds 2018 en de afgelopen vier jaar was dan ook haar eerste periode. Als lijsttrekker van de VVD kun je wel stellen dat daar sowieso nog een periode bijkomt, of het moet wel heel gek lopen. “Ik wist in 2018 dat ze bij de VVD bezig waren met het opstellen van de kieslijst en toen heb ik me aangemeld. Ik ben vier jaar daarvoor wel al eens gevraagd, maar toen waren de kindjes nog jong en zou dat gewoon niet passen. Ergens in 2017 ben ik ook weer gevraagd maar toen twijfelde ik nog. Eigenlijk heb ik op het laatste moment toch besloten me verkiesbaar te stellen, maar dan wilde ik wel meteen echt meedoen. Toen kwam ik direct op plek twee.”

“Het was last-minute dus ik was eigenlijk niet betrokken bij het proces rondom die kieslijst. Dat was ook wel mooi, want dan heb je daar verder geen emoties bij. Het fijne was dat uiteindelijk iedereen het er bij de algemene ledenvergadering ook mee eens was, ik hoefde mijn plek op de lijst niet te verdedigen of iets dergelijks.” Dat was recentelijk niet heel anders, toen Petra door de leden van de Helderse VVD overtuigend gekozen werd als lijsttrekker. Vier jaar geleden was dit nog Kees Visser, maar hij stelde zich dit keer niet beschikbaar als kandidaat. Er was intern wel een andere gegadigde, maar zoals gezegd delfde hij of zij het onderspit.

Petra ziet haar plek als lijsttrekker simpelweg als onderdeel van een groter geheel: Het gaat om het gehele team. “Het is hartstikke leuk dat ik lijsttrekker ben, maar ik vind het veel interessanter dat we het met zo’n groot mogelijke groep doen. Als lijsttrekker probeer ik daar ook wel op toe te zien. De laatste jaren is de fractie enorm uitgebreid, dat vind ik leuk, want alleen ga ik het echt niet redden. Je moet samenhorigheid uitstralen en aan de mensen laten zien dat het ook leuk is om lid te zijn van zo’n club.” En dat werkt, mensen blijven zich aanmelden, waardoor een gemêleerd gezelschap is ontstaan.

Verkiezingsprogramma
Petra kan alvast wat dingetjes uit het verkiezingsprogramma verklappen: “Eén van de focuspunten, dat zal niemand verbazen, is ‘bouwen bouwen bouwen’. We willen nog 1500 woningen erbij, waarvan 500 in Julianadorp. Onderwijs vinden we belangrijk, de huisvesting. Daar gaan we als gemeente natuurlijk over, niet de inhoud. Als je kijkt naar Scholen aan Zee is dat gewoon af, als gemeente moeten we daar vaart achter zetten. Wij vinden als VVD de havenontwikkeling belangrijk, en de verkeersproblematiek richting Texel. En we willen ook een nieuwe tribune bij FC Den Helder, heel concreet.”

Allemaal mooie punten natuurlijk. Maar ook punten die ik verwacht in het programma van de PvdA, GroenLinks, of welke partij dan ook. Hoe kan de VVD zich op lokaal niveau onderscheiden? “Nu zullen andere partijen het iets socialer insteken wellicht, meer op de zorg, wij zitten dan wat meer op de ondernemers. Maar, het klopt dat heel veel mensen hetzelfde willen voor de stad. Ik vind het liberalisme, het gedachtegoed van de VVD enorm belangrijk, dat spreekt mij heel erg aan. Ik vind eigen verantwoordelijkheid belangrijk, ook van de inwoners van een gemeente.”

Dat betekent voor Petra een zo klein mogelijke gemeente. Eigenlijk een die enkel zijn wettelijke taken uitvoert. Het subsidiebeleid mag van Petra dus vrij beperkt zijn. “Mijn gedachte is altijd: Als wij er niet verantwoordelijk voor zijn, moeten we dan wel subsidie verlenen? Initiatieven kunnen ook gedragen worden vanuit de samenleving zelf. We pamperen te veel.” Een mooi voorbeeld hiervan is de wens voor een standbeeld voor zeehond Bertus. Als inwoners dat graag willen mogen ze best een standbeeld plaatsen, maar de gemeente hoeft dit niet financieel te ondersteunen. “Sterker nog, ik ben de betrokkenen gaan bellen en die zeiden eigenlijk dat het helemaal niet nodig was. Als gemeente kunnen we dan helpen met een mooie plek kiezen, maar laat het er eerst maar komen.”

Stabiliteit
De afgelopen vier jaar is de politiek in Den Helder ongewoon stabiel geweest. Als coalitiepartij heeft de VVD daar vast een bijdrage aan geleverd, maar hoe en wat kon er beter? “Ik denk inderdaad dat we goed de rust hebben bewaard. Hoe stabiel we de stad hebben kunnen besturen was bijna ongeloofwaardig voor Den Helder”, lacht Petra. “Het was ook een uitgangspunt van deze coalitie dat we vooraf de hobbeltjes zouden bespreken. Als je kijkt naar het Helders akkoord hebben we eigenlijk alles kunnen uitvoeren.”

“Ik zal straks wel aan de eventuele formateurs meegeven dat ze de optie van een raadsprogramma moeten bekijken. Vorige keer waren we daar nog niet echt klaar voor maar wellicht nu wel. Wij hebben het akkoord wel voorgelegd aan de andere partijen toen.” Toch zijn er meerdere oppositiepartijen die soms laten weten niet tevreden te zijn met de wijze waarop hun inbreng wordt meegenomen door de coalitie. “Dat vind ik persoonlijk makkelijk, want als je kijkt naar hun partijprogramma’s dan hebben ze ook best wel veel bereikt. Wij hebben in mijn ogen geen slechte beslissingen gemaakt die niet in het belang zijn van de stad Den Helder.”

Het voor de hand liggende dossier is natuurlijk het stadhuis. Dat is onmiskenbaar het onderwerp geweest waar de meeste verdeling over heeft bestaan de afgelopen raadsperiode. Volgens Petra heeft het te veel aandacht gekregen: “Het is maar een gebouw. Als je even naar de begroting kijkt vraag ik me echt af waarom we ons zo druk maken om dat stadhuis. Waarom kijken we niet net zo goed naar het sociale domein, of HVC? Dat blijft nu allemaal onderbelicht, terwijl het financiële risico veel groter is.” Het stadhuis komt dus ook niet meer voor in het verkiezingsprogramma van de VVD. “Ik denk niet dat dit bij alle partijen het geval is”, lacht Petra. “En dat vind ik doodzonde.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button