Recensie

Venom – Let there be Carnage (recensie)

Dat de Marvel Comics een grote bron voor de filmindustrie vormen, zien we aan al die films waarin de superhelden en schurken vaak een eigen uitgave krijgen. Venom is zo’n figuur die al in 2018 zijn eerste deel kreeg. In deel één is te zien hoe de carrière van topjournalist Eddie Brock eindigt en zijn relatie met advocate Anne Weying op de klippen loopt. Ook zien we hoe het buitenaardse organisme op de wereld komt. Deze symbioot met de naam Venom verschijnt in de vorm van een soort kruipende olievlek, die mensen en dieren kan gebruiken als leven kostuum.

Uiteindelijk is hij de vaste bewoner van Eddie en die combinatie kan heel vernietigend op zijn omgeving reageren. Klein nadeel van Venom is dat hij veel moet eten en dat hij het liefst het hoofd van iemands lichaam bijt om het te verorberen. Eddie heeft er veel werk aan om de driften van Venom in toom te houden. Hij maakt met Venom de afspraak dat hij alleen heel slechte mensen mag eten. Toen onder regie van Ruben Fleisher (Zombieland), nu mag Andy Serkis met dezelfde cast deel twee regisseren. Andy is vooral acteur en heeft veel werk gehad als Gollum uit de Lord of the Rings.

Ongewenst
In een terugblik naar 1996 zien we hoe de jonge Cletus Kasady (Harrelson) hulpeloos moet toezien hoe zijn vriendin Frances Barrison (Harris) in een gevangenwagen wordt afgevoerd door Detective Mulligan (Graham). Cletus blijft achter in het “St Estes Home”, voor ongewenste kinderen. Frances beschikt over een bovennatuurlijke luide schreeuw die een vernietigende werking heeft. Tijdens haar transport gebruikt ze haar capaciteiten in een ontsnappingspoging. Ze wordt echter in haar oog geschoten door Mulligan, die er dan ook van overtuigd is dat ze dood is.

In het heden zien we hoe Mulligan contact zoekt met Eddie Brock (Hardy). Hij wil dat Eddie Kasady gaat interviewen, omdat deze alleen maar met Eddie wil praten. Seriemoordenaar Kasady zit in de St Quentin en is veroordeeld tot de doodstraf en weigert te vertellen waar zijn slachtoffers begraven liggen. Venom zit nog steeds in Eddie en is dan ook aanwezig bij de interviews. Hij weet zelfs de informatie over de slachtoffers uit Kasady te krijgen. Een grote zege voor Eddie. Kasady staat er op dat Eddie aanwezig is bij zijn executie. Kasady ligt klaar om de dodelijke injecties te krijgen en weet Eddie zo te beledigen dat Venom kwaad wordt en erop afgaat.

In het gevecht neemt Kasady een hap uit de hand van Eddie en heeft daardoor ook iets van de het Venom-materiaal binnen gekregen. Dit is het ontstaan van Carnage, een symbioot als Venom die zich in het lichaam van Kasady nestelt. Als dan blijkt dat Frances Barrison niet dood is, maar wordt vastgehouden in een geluiddichte cel van het Ravencroft Institute, begint de zoektocht van de kwade Kasady naar zijn jeugdvriendin. De enige die daar tegen op kan zou Eddie met zijn Venom moeten zijn, maar die zijn met ruzie uit elkaar gegaan. Zijn ex-vriendin Anne Weying (Williams) moet hem helpen om Venom terug te vinden.

Cletus (Woody Harrelson) in Venom – Let There Be Carnage (MARVEL).
Harrelson
Deel één hoef je niet gezien te hebben om in dit deel te stappen, maar het is wel een aanrader om alle connecties te doorzien. Veel van de rollen komen weer terug in deel twee. Tom Hardy (Mad Max) is weer de Eddie Brock die met zijn gezichtsuitdrukkingen medelijden opwekt en een grote gunfactor verdient. In dit deel zijn met name de conversaties tussen hem en Venom heel humoristisch. Als slechterik kun je geen betere hebben dan Woody Harrelson. Ooit begonnen als de lieve wat verlegen barkeeper uit Cheers heeft hij zich weten te ontpoppen tot enge en keiharde misdadiger (Natural Born Killers). In de rol van Cletus Kasady is hij dan ook helemaal op zijn plaats. Michelle Williams is ook voor de tweede keer te zien als de ex-vriendin Anne Weying. Zij is de nuchtere persoon die precies weet hoe ze Eddie en zijn Venom moet behandelen. Oud-Bondgirl Naomie Harris (Skyfall) speelt de schreeuwende Francis Barrison die met haar verschijning aan de Walking Death doet denken.

De verschijningsvormen en bewegingen van Venom en zijn Eddie zijn eindeloos en worden dan ook creatief gebruikt. Soms zijn de beelden wel erg druk met al dat geweld dat vergezeld gaat met bombastische geluidseffecten. De film is in 3D te zien en komt dan ook het best uit de verf. Voor de echte Marvel-liefhebber toch weer een genot om te bekijken.

Regie:Andy Serkis
Met: Tom Hardy, Woody Harrelson, Michelle Williams, Naomie Harris, Reid Scott, Stephen Graham
Kijkwijzer: 16 Jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button