Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Medemblik, rondje Oude Havens

Advertentie:

De meeste wandelingen in deze rubriek gaan vooral buiten de dorpen om de natuur in, maar deze week is er een stadswandeling. Medemblik aan het IJsselmeer is de oudste stad in West-Friesland en het wandelnet werk biedt via de rode pijlen een rondje ‘oude havens’ van bijna vier kilometer. Het was ook nog eens een prachtige zonnige dag zo ver in de maand oktober, hoe heerlijk is dit alles?!

Het Toeristisch Overstap Punt nabij Gemaal Lely heeft een kleine parkeerplaats en van hier loop je over de dijk met links het IJsselmeer. Een aanlegsteiger wordt bevolkt door meeuwen. Rechts hebben we zicht op het oude station, waar de stoomtram vertrekt en aankomt. Het station is voorzien van ouderwetse reclameborden ver uit de vorige eeuw. Even voorbij het station staat op de dijk een herdenkingsmonument voor twee geallieerde vliegtuigen, die in de oorlog uit de lucht geschoten zijn: de Hampden AT154 en de Stirling EH889. Op de informatieborden staat te lezen hoe dit is gebeurd en wie de bemanning was aan boord.

Scheepshond
Als de dijk de hoek omgaat komen ‘de Beste Stuurlui’ in zicht; een beeld geplaatst in 1989 ter gelegenheid van 700 jaar stadsrechten. We gaan weer de hoek om; prachtige panden staan aan de Oosterhaven en in die haven begint op deze vroege morgen de bedrijvigheid op gang te komen. Boten worden klaar gemaakt om uit te varen, een scheepshond houdt de wacht op het dek en er is in de haven zelfs gezwommen. Jan Willem van de Steady Hoorn, een schip voor zeilvakanties richting Schotland, komt net via een trapje aan boord geklommen. Het lijkt ons fris, maar “het is heerlijk”, meldt hij en is net zo enthousiast over badderen in buitenwater als de zwemmende slager uit onze woonplaats. Jan Willem heeft echter alleen een zwembroek aan!

Het evenement van het jaar in Medemblik is de harddraverij en net voor de Kwikkelsbrug staat hier een kunstwerk met twee paarden en een pikeur. Over de brug lopen we verderop voorbij de Pekelharinghaven en die ligt vol met bootjes. Een voetpad langs de Westersingel, met volop paddenstoelen in het gras, brengt ons naar de Turfhoek en de Westerhaven. Ook hier liggen de nodige schepen in het water en zien we rondom woningen met een rijke historie. Wat moet het fantastisch wonen zijn in deze sfeervolle omgeving.

Klap van de Herder
We dwalen verder over een bruggetje en langs het water en lopen daarna zo’n beetje de stad uit. Hier volgt een oversteek over het spoor en bij de Overlekersluis gaat de wandeling via een opstapje de groene dijk op. Met uitzicht op grazende schapen en op de achtergrond een molen kan het plaatje bijna niet Hollandser aandoen! Korenmolen ‘de Herder’ heeft een grote vogelverschrikker buiten staan, maar binnen zitten aardige mannen klaar om bezoek te ontvangen. Een leuk ouderwets winkeltje is de verkoopplek voor bloem, meel en zelfs hun eigen bier: ‘de Klap van de Herder’.

Na de molen zijn we terug bij ons startpunt en lopen we nog even richting de hoofdstraat van Medemblik tegenover het station. Toevallig komt de stoomtram net aan en zien we glunderende kinderkopjes stralen in de wagonnetjes. Wie nog meer wil doen, met of zonder kinderen, kan vlakbij ook nog terecht in het Bakkerijmuseum. De stadswandeling in Medemblik is veelzijdig en echt een aanrader om te doen. Wij komen hier zeker terug om te genieten van deze heerlijke omgeving.

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button