Cultuur/NatuurKop van Noord-HollandSchagenUitgaan

Natuurmonumenten organiseert natuurwerkdag in het Zwanenwater

Callantsoog – Natuurliefhebbers die de handen uit de mouwen willen steken kunnen op zaterdag 5 november tijdens de Natuurwerkdag aan het werk in natuurgebied het Zwanenwater. De Natuurwerkdag is een initiatief van Landschappen NL en biedt mensen een mooie kans om kennis te maken met groen vrijwilligerswerk in de buurt. Natuurmonumenten zoekt vrijwilligers die samen met de boswachters boompjes willen verwijderen en kleine stukjes duinbegroeiing willen afplaggen. Daar profiteren heivlinder en zandhagedis van.

Natuurgebied het Zwanenwater is een afwisselend duingebied bij Callantsoog. Het is vooral bekend om de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa die midden in het duingebied net achter de zeereep liggen. De duinheide in het gebied dreigt dicht te groeien met berken, eiken en wilgen. Dit gaat ten koste van bijzondere planten en dieren zoals zonnedauw, zandhagedis, blauwvleugelsprinkhaan, heivlinder en rugstreeppad.

Op zaterdag 5 november kan je deze bijzonder planten en dieren helpen door te komen werken in het Zwanenwater. Op deze dag gaan we opslag van boompjes wegknippen, zagen of uitsteken. Met de takken maken we broeihopen en takkenrillen (smalle houtwallen). Ook is er de mogelijkheid om kleine stukjes duinbegroeiing af te plaggen voor de dieren en planten die kale grond nodig hebben. Boswachter Lucien Knol: “Door kleine stukjes duinbegroeiing weg te scheppen tot op het kale zand, dat noemen we afplaggen, ontstaan er stukken rul en open zand. Perfect voor de zandhagedis om in op te warmen en zijn eieren in te leggen. Niet alleen de zandhagedis is hier blij mee, maar ook de zandbij, heivlinder en rugstreeppad.”

De natuurwerkdag duurt van van 9:30 u tot 15:30 u maar een dagdeel komen helpen is ook mogelijk. Het Zwanenwater is ook een gezinslocatie, er is plek voor 10 kinderen. Voor de koffie, thee en lunch tussen de middag wordt gezorgd.

Vooraf opgeven voor deze dag is verplicht, dit kan onderaan de aanmeldpagina van Natuurmonumenten.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button