
Den Helder – De toekomst van Den Helder Airport (DHA) staat onder grote druk. Terwijl volop gesprekken plaatsvinden over mogelijkheden om de luchthaven toekomstbestendig te maken, is DHA zelf niet uitgenodigd daarbij aan tafel te zitten. De gemeente Den Helder heeft meermaals aan Defensie gevraagd de luchthaven bij de gesprekken te betrekken, maar daar is geen gehoor aan gegeven. Dat blijkt uit de antwoorden van het Helderse college op vragen van Behoorlijk Bestuur.
De grootste reden dat de toekomst van DHA onder druk staat, is dat de luchthaven een hogere vergoeding moet betalen voor het medegebruik van Maritiem Vliegkamp De Kooy, een terrein van Defensie. Het Rijk verhoogt de vergoeding omdat de Wet Markt en Overheid voorschrijft dat deze marktconform moet zijn. Tegelijkertijd heeft DHA te maken met een afname van het aantal vliegbewegingen, vooral in de offshore-sector. Dit vormt een bedreiging voor de inkomsten van de luchthaven, die nu juist extra hard nodig zijn om de verhoogde vergoeding te kunnen blijven betalen.
De gesprekken waar Den Helder Airport niet bij betrokken wordt, zijn geen onderhandelingen over de kosten van het medegebruik van Maritiem Vliegkamp De Kooy, maar richten zich op de ontwikkelingsperspectieven van de luchthaven. Daarbij wordt gekeken naar nieuwe activiteiten die de business case van DHA kunnen versterken, zoals de inzet van maritieme drones voor het onderhouden en beschermen van windmolenparken op de Noordzee. Op uitnodiging van de staatssecretaris van Defensie zitten de provincie Noord-Holland, het Rijksvastgoedbedrijf en diverse ministeries aan tafel bij die gesprekken. Ondanks herhaalde verzoeken van de gemeente Den Helder, praat DHA zelf dus niet mee over haar eigen toekomst.
Helderse lobby
De lobby vanuit Den Helder wat betreft DHA is tot nu toe niet erg succesvol. Eerder stapte het college al naar het Rijk om haar zorgen te uiten over de verhoging van de vergoeding voor het gebruik van de Defensiegrond, zonder dat dat leidde tot een oplossing of concessie vanuit het Rijk. Nu wordt ook geen gehoor gegeven aan het verzoek de luchthaven te betrekken bij het bespreken van mogelijke toekomstscenario’s. Verder is Den Helder Airport zelf actief (maar niet succesvol) geweest met een lobby ten behoeve van de luchtvaart. De luchthaven ziet zichzelf een belangrijke rol vervullen bij de beveiliging van de energie infrastructuur op zee, maar het Helderse college constateert dat het Rijk daarin onvoldoende naar DHA omkijkt.
Toch geeft het college niet op. “Wij zetten ons actief in voor lobbytrajecten bij relevante ministeries om de strategische positie van de luchthaven te versterken. Dit alles om te zorgen dat Den Helder Airport een belangrijke schakel blijft binnen de offshore- en maritieme sector”, schrijft B&W in haar beantwoording van vragen gesteld door BB. Het college schrijft verder dat DHA gesteund wordt door de provincie en de Koninklijke Marine, maar benadrukt daarbij: “We realiseren ons goed dat steun alleen niet voldoende is, er moet ook actie worden ondernomen.” De actie die al ondernomen is, is dat het NLR (Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum) onderzoek heeft gedaan naar kansen voor de toekomst van DHA. Daar zijn diverse adviezen uit gekomen op het gebied van drones, duurzame energiedragers en onderwijs en training. Het college zegt positief te zijn over deze kansen.
Het NLR rapport is nu vertaald in een opdracht voor een kwartiermaker om diverse overlegtafels te organiseren waar de ministeries aan tafel zitten. Dit is bedoeld om de middellange- en lange termijnontwikkelingen te versnellen. Dat is nodig, omdat de tijd tikt voor Den Helder Airport. Zo benadrukt het college: “Met de verhoogde kosten staat de business case ernstig onder druk, terwijl nieuwe activiteiten tijd en investeringen behoeven.” Het college voelt dan ook de noodzaak om ook voor de korte- en middellange termijn meer activiteiten bij de luchthaven te ontwikkelen. “Dit kan in vliegbewegingen, meer activiteiten zoals verhuur van hangaars of andere faciliteiten”, aldus B&W.