
Den Helder – Raads- en commissieleden van de gemeente Den Helder bezochten dinsdagavond dierentehuis ’t Schuthok. Dit werkbezoek was georganiseerd door Mirjam Dijk (Fractie Pastoor) om aandacht te vragen voor de werkzaamheden bij ’t Schuthok en de kosten die daarmee gemoeid zijn. Ook Martin Zuiddam, wethouder dierenwelzijn, was aanwezig.
De Helderse politici werden ontvangen door Dijk en Bianca Engels, bedrijfsleider van ’t Schuthok, en kregen een rondleiding door het dierentehuis. Tijdens deze rondleiding werd uitleg gegeven over het reilen en zeilen bij ’t Schuthok. Zo werd verteld dat er steeds meer schrijnende gevallen voorkomen, zoals baasjes die geen geld meer hebben voor het zorgen van dieren of geërfde katten en honden waar familie geen plek voor heeft. Ook veel honden die rugzakken hebben en moeilijk plaatsbaar zijn worden momenteel opgevangen in ’t Schuthok.
Het gevolg daarvan is dat de kosten de pan uit rijzen, zo vertelt Dijk: “Het jaar is nog niet om en ’t Schuthok zit al op 40.000 euro aan dokterskosten (inenten, sterilisatie, castratie) en chipkosten. Dat laatste is erg belangrijk. Het is jammer dat het nog niet verplicht is bij katten, want dat zou veel leed verzachten en oplossen zelfs.” Dijk haar fractievoorzitter, Michel Pastoor, is bezig met een amendement om één keer per jaar een actie te houden voor het chippen van katten. “Daar moet wel geld beschikbaar voor zijn, ik heb vanmiddag een gesprek met ambtenaren hierover”, laat Pastoor desgevraagd weten. Hij hoopt het amendement nog bij de begrotingsbehandeling op 4 november in te kunnen dienen, anders wordt het bij het vaststellen van de dierenwelzijnsvisie.
Extra geld of middelen
Verder drukte Dijk de aanwezigen dinsdagavond op het hart dat extra geld of middelen van harte welkom zijn bij ’t Schuthok. “Er is altijd een tekort aan schoonmaakmiddelen, handdoeken, vaatdoeken en voer. Voor het opknappen van één van de kattenkamers hebben we nog afwasbare verf en kunststof schroten plafond nodig, dus als iemand iets weet of mee wil sponsoren dan kunnen ze contact met mij opnemen en dan zijn de dieren super blij”, aldus Dijk.
De naam ’t Schuthok, destijds naar aanleiding van een oproep in de krant ingezonden door mejuffrouw C.H. Oortgijsen, heeft een historische achtergrond waar een uitvoerig hoofdstuk kan worden samengesteld en t.z.t, zal worden in de studie en het boek ‘Mens en Dier in de Helderse samenleving gedurende anderhalve eeuw’. Oudere Nieuwediepers konden zich wellicht herinneren dat er tussen 1910-1920 een door planken afgeheind weiland was waar gevonden en zwervende huisdieren door de eigenaar konden worden afgehaald, Deze primitieve vorm van een dierenasiel, gelegen rechts van de Middenweg-Stroowegverbinding naar de latere Donkere Duinen, droeg in de volksmond ’t Schuthok’. De plaats van het huidige in 1978 geopende schuthok was niet in alle opzichten gunstig, wat onder meer bleek uit de kosten van de aansluiting (12.000 gulden) en had er zonder steun van de gemeente niet gekomen. De gemeente stond garant voor de lening van vijf ton die voor de bouw moest worden afgesloten. De totale bouwkosten bedroegen ongeveer zes ton. Het ontbrekende bedrag werd betaald van het geld dat de afdeling had gespaard en een lening van het hoofdbestuur voor de dierenbescherming.
De huidige gemeenteraad en niet in het minst de dierenorganisaties in onze gemeente kijken reikhalzend uit naar de komen dierenvisie die naar verwachting ons een inzicht zal bieden welke doelen de komende jaren worden verankerd en als gemeenteraad breed
gedragen diervriendelijke gemeente ons voor ogen staat.