Uitgaan

“Oudheidskamer moet uitgroeien tot museum”

De Oudheidskamer van de stichting Afgestoft, aan de Zuidstraat in Den Helder, is vrijdag officieel geopend door oud-burgemeester Willem Hoekzema. Cees Rondel (voorzitter Afgestoft) dankte Hoekzema voor zijn inzet en betrokkenheid voor deze organisatie. De Stichting Afgestoft is een multifunctionele stichting op het gebied van de historie van Den Helder, waarbij zij de doelstelling hebben de historie onder jong en oud zichtbaar en toegankelijk te maken. Hoekzema werd voor zijn inzet beloond met benoeming tot Lid van Verdiensten van de stichting Afgestoft.

Bij het tot stand komen van de Oudheidskamer gaat er een wens in vervulling van de stichting Afgestoft. “Alle spullen die we in de afgelopen jaren bijeen vergaard hebben, komen nu tot hun recht in het voormalige pand van Woninginrichter Piet karsten aan de Zuidstraat nummer 75”, zegt Rondel. “We zijn erg blij met dit onderkomen en we kunnen hier in ieder geval een jaar zitten, zo heeft eigenaar Woningstichting laten weten. We hopen natuurlijk dat we hier ook na dat jaar mogen blijven, maar dat hangt van een aantal zaken af. Een daarvan is het financiële deel. We zijn bezig met een vriendenclub: De Vrienden van de Oudheidskamer, om geld bijeen te krijgen waardoor een langer verblijf hier straks mogelijk wordt.”

In de Oudheidskamer is van alles te zien. Er zijn thema’s over de inmiddels gesloopte schouwburg, het warenhuis V&D, de oude Rijkswerf, Julianadorp en meer. Die thema’s worden ondersteund door vele historische foto’s en gebruiksvoorwerpen op de begane grond. Op de eerste verdieping is een ruimte ingericht over het werk van Anna Clasina Leijer (zij werd geboren in Den Helder op 11 augustus 1860 en overleed op 28 september 1916). Leijer was een Nederlands fotograaf, één van de eerste Nederlandse vrouwen die het beroep van fotograaf uitoefende in de laat-negentiende en vroeg-twintigste eeuw.

Museum
Hoekzema, die in Den Helder burgemeester was van 1995 tot 2001, vertelde dat hij het zo knap vindt dat deze oudheidskamer er zo snel kon komen. “Ik was ooit burgemeester van Coevorden en daar kwam ook zo’n oudheidskamer waar ik regelmatig kwam. Deze oudheidskamer heeft zich daar later ontwikkeld tot het Stedelijk Museum Coevorden. Het zou mooi zijn als deze Helderse oudheidskamer ook deze ontwikkeling zou kunnen doormaken”, aldus Hoekzema.

De Oudheidkamer van Stichting Afgestoft is op de donderdagen en zaterdagen geopend van 13.00 tot 16.15 uur. Tijdens de kerstvakantie is het museum gesloten. Vanaf 9 januari gaan de deuren weer open.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, hoofdredacteur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via hoofdredactie@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button