Hollands KroonPolitiek

Vanaf volgend jaar ook startersleningen in Hollands Kroon

Hollands Kroon – Het college B&W van de gemeente Hollands Kroon wil vanaf volgend jaar startersleningen verstrekken aan mensen die hun eerste huis kopen. Daarmee gaat het bestuur meer dan 300 andere gemeenten achterna, die via het Stimuleringfonds Volkshuisvesting (SVn) starters op de huizenmarkt hulp bieden door hun maximale hypotheek aan te vullen met een bedrag van €35.000,-.

Het gemeentebestuur heeft overleg gehad met de ondernemersfederatie Hollands Kroon, Makelaardij NoordHollandswonen en Verheul Groep. Deze lokale partijen hebben geadviseerd over de hoogte van de starterslening en de maximale koopsom van woningen. Daarbij is het van belang dat dit goed past bij de actuele situatie van de woningmarkt in de gemeente. In Hollands Kroon is gekozen voor een maximale aankoopwaarde van iets meer dan €260.000,-. De lening van €35.000,- is gebaseerd op het feit dat starters dit bedrag vaak tekort komen door overbieden.

Unaniem groot succes
Er is tevens overleg geweest met het SVn, de gemeenten Den Helder, Schagen, Alkmaar en Heerhugowaard over de evaluatie van hun starterslening en de huidige marktsituatie. De starterslening worden bij alle gemeenten als een succes ervaren. In Den Helder zijn inmiddels al zo’n vijftig leningen verstrekt en is het potje dat hiervoor beschikbaar was al met bijna €2.000.000,- opgehoogd. In Hollands Kroon wordt in eerste instantie €350.000,- per jaar beschikbaar gesteld, tot en met 2025. De gemeenteraad besluit of dit bedrag nog opgehoogd wordt. SVn is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling.

In oktober 2020 werd de gemeentelijke woonvisie vastgesteld, waarin al de wens stond om te onderzoeken of het invoeren van een starterslening mogelijk was. Dit naar aanleiding van een aantal processen, die ook op landelijke schaal plaatsvinden: De huizenprijzen in Hollands Kroon waren in de vier jaar vóór 2020 met 17% gestegen, maar het aantal aangeboden koopwoningen juist gehalveerd. Door flexibilisering op de arbeidsmarkt vonden jongeren ook minder snel een vaste baan, waardoor het steeds lastiger werd om een hypotheek af te sluiten. Om die flexibilisering tegen te gaan zijn inmiddels verschillende wetswijzigingen aangenomen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button