Zeemacht en JVC naar finale Helders Kampioenschap

Den Helder – Zeemacht is de strijd om het Helders Kampioenschap dinsdagavond begonnen met 2-0 winst op HCSC. Het team van Jack de Vries kon na een zware eerste helft in het tweede bedrijf de plaatsing voor de finale veilig stellen. De sfeer zat er bij spelers en publiek goed in en de weersomstandigheden waren ook uitstekend.

Zeemacht doet het de laatste jaren heel goed tijdens dit kampioenschap. Voor de vierde keer op rij werd de finale bereikt. Echter gewonnen werd er nog nooit. JVC schakelde titelverdediger FC Den Helder met 2-1 uit. In de slotfase kon Nick Schutte een strafschop niet benutten.

Veel regelen
Het was druk en zeer gezellig op het complex van FC Den Helder. Secretaris Arnold Eisma: “We moesten als club veel regelen vooraf en daar gaat veel tijd in zitten. Het is vooraf altijd moeilijk om te zeggen hoe ver wij zelf komen. We hebben in het verleden meegemaakt dat wij tijdens het toernooi matig speelden en in de competitie prima.”

HCSC begon aanvallend en al snel kwamen er verschillende kansen. Voor doelman Bjorn Putters zou het lange tijd rustig blijven. De eerste kans kwam na ruim tien minuten voor Cross Tomasouw, zijn hard trap ging echter net over. Daarna bleef deze snelle speler als dribbelaar indruk maken. Zeemacht kwam daarna onder redelijke druk te staan, maar hield stand. Vlak voor de pauze kon Fabian Raap vrij onverwacht HCSC op achterstand zetten. Deze speler is overgekomen van ZAP. In de tweede helft had HCSC aanvallend beduidend minder stootkracht. Het publiek zag een spannend duel dat alle kanten op kon.

Klein feestje
Na iets meer dan zeventig minuten spelen kon Ingmar Waard 2-0 scoren en voelde iedereen dat het duel gespeeld was. Na afloop vierde Zeemacht alvast een klein feestje. De Vries: “Heel fijn dat we weer zo ver zijn gekomen. In de eerste helft waren we de onderliggende partij, na de pauze kwamen we uitstekend voor de dag. We hadden afgelopen week een oefenwedstrijd tegen een Friese tegenstander gespeeld en wisten vooraf niet hoe sterk we voor de dag zouden komen. Het is natuurlijk prachtig dat we al voor de vierde keer op rij finalist zijn.”

JVC en FC Den Helder waren in de eerste helft redelijk gewaagd aan elkaar. Wel had Den Helder meer balbezit en kansen. Het was echter JVC dat door Ties Leeuwstein op voorsprong kwam. Na de pauze bleven beide teams knokken voor een goed resultaat. Hessel Groenhuizen maakte twintig minuten voor tijd een paar schitterende acties en kon doelman Jelmer Philip verslaan. Het duel leek beslist, maar Den Helder kwam sterk terug. In de 79e minuut kon de snelle Angelo Simmons de aansluitingstreffer scoren en vlak voor tijd wees arbiter Johan Jensch naar de stip. Nick Schutte mocht de strafschop nemen. Zijn inzet werd echter door doelman Colin Hondorp gestopt. Het was voor hem de bekroning van een uitstekende wedstrijd.

Finales
Op zaterdag 26 augustus is de finaledag van het Helders Kampioenschap. Om 14.00 uur is de wedstrijd tussen de verliezers van dinsdagavond, HCSC en FC Den Helder. Om 16.30 uur start de finale tussen Zeemacht en JVC. FC Den Helder verwacht wederom veel publiek en een unieke sfeer. Het Helders Kampioenschap wordt door alle teams uitermate serieus genomen.