Veel energiearmoede in Den Helder, PVV wil oplossingen vanuit het college

Den Helder – De PVV vraagt het college B&W van de gemeente Den Helder om de energiearmoede in kaart te brengen. Volgens onderzoek van de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) leven ongeveer 550.000 huishouden in energiearmoede: Ze hebben relatief hoge energiekosten en een laag inkomen, en wonen meestal in een huis dat niet goed is geïsoleerd.

De stijgende energiekosten, mede veroorzaakt door de energietransitie, zijn daarbij de grote boosdoener. In eerder onderzoek van eind 2020 concludeerde TNO al dat de energietransitie voor energiearmoede bij 650.000 Nederlandse huishoudens zou zorgen. Als dit gebeurt zorgt dat volgens TNO voor een scala aan sociaaleconomische problemen. Daarnaast is een risico dat het maatschappelijk draagvlak voor de energietransitie ondermijnd wordt. De PVV in Den Helder heeft zich overigens meerdere malen uitgesproken tegen deze transitie. Recentelijk in de begrotingsvergadering met een amendement tegen de ambitie om aardgasvrij te worden. Deze werd verworpen.

Den Helder scoort slecht
Den Helder zal ook getroffen worden door de energiearmoede, dus wil de PVV dat het college in kaart brengt wat de mate van energiearmoede en de oorzaak hiervan in Den Helder is. Daarnaast wil de fractie van de PVV graag oplossingen zien vanuit het bestuur. Gemeenten kunnen veel doen, maar zomaar via de bijzondere bijstand de energierekening betalen mag niet. Wat wel kan is ervoor zorgen dat woningen van mensen met lage inkomens geïsoleerd en energiezuinig zijn. Ook kan het lokale bestuur voorlichting geven over energiebesparing en het afsluiten van contracten.

TNO heeft al grotendeels in kaart gebracht wat de mate van energiearmoede per gemeente en per wijk is. Den Helder scoort daarbij erg hoog, er is meer energiearmoede vergeleken dan bij andere gemeenten in de regio. In de wijk Nieuw-Den Helder is één van de hoogste maten van energiearmoede in de gehele provincie Noord-Holland. Eigenlijk scoren alleen De Bijlmer in Amsterdam en Kersenboogerd-Noord in Hoorn nog slechter. Het college wordt door de PVV verzocht om onderzoek te doen en hun bevindingen en mogelijke oplossingen vóór 1 februari 2022 te delen met de raad.

Mobiele versie afsluiten