Den HelderPolitiek

Grens voor starterslening gaat omhoog, gemiddelde huizenprijs Den Helder met een ton gestegen

Advertentie:

Den Helder – Het college wil de maximale koopsom waarvoor in Den Helder een starterslening aangevraagd kan worden ophogen. Dat staat in een brief die burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Momenteel mag de starterslening worden aangevraagd tot een maximale koopsom van €225.000,-, inclusief verduurzaming en andere verbeteringen. De gemiddelde huizenprijs in de gemeente is inmiddels gestegen naar €276.802,-.

Zo wordt het steeds lastiger voor starters op de woningmarkt om gebruik te maken van de regeling. Toen deze in 2019 van start ging lag de gemiddelde woningprijs namelijk nog een ton lager. Op dat moment was er bij bijna 70 procent van alle woningtransacties in Den Helder sprake van een koopsom van €200.000,- of lager. In de eerste helft van 2022 is dit percentage gedaald naar 30 procent. Het deel van de woningmarkt waar starters die gebruik moeten maken van de aanvullende lening aanspraak op kunnen maken wordt daarmee steeds beperkter.

De gemeente Den Helder heeft gekeken naar het actuele woningaanbod en concludeert dat 40 procent van de te koop staande woningen op dit moment nog voldoet aan de maximale koopsom van €225.000,-. Echter is hierbij geen rekening gehouden met overbieden en het financieren van verbeteringen aan het huis. Hoewel de stijging van de huizenprijzen stagneert en op sommige plekken zelfs al is geëindigd ziet het college voldoende aanleiding om de regeling uit te breiden: “Om een groter deel van de woningmarkt bereikbaar te maken voor starters en ook nog wat ruimte voor woningverbetering te geven is het gewenst om het maximale bedrag te verhogen.” Hoe hoog precies moet nog worden vastgesteld.

Het budget voor de startersleningen is ook alweer bijna op. Het potje is inmiddels al een aantal keer met goedkeuring van de gemeenteraad aangevuld. In 2022 zijn tot op heden 24 leningen toegewezen (40 in 2021). Nog eens 10 aanvragen zijn op dit moment in behandeling. Het college agendeert begin 2023 een voorstel aan de raad om het budget ten behoeve van startersleningen opnieuw aan te vullen. Daarnaast wordt begin 2023 een voorstel geagendeerd voor het aanpassen van de maximale koopsom voor startersleningen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button