Hollands Kroon

Inwoners Kreileroord willen woningen en voorzieningen

Kreileroord – Inwoners van het dorp Kreileroord zien graag dat er meer woningen en voorzieningen komen. Dat blijkt uit een inventarisatie voor het omgevingsplan van de gemeente Hollands Kroon. Het college geeft aan daarover een positieve grondhouding te hebben, maar ook dat zij afhankelijk is van ondernemers en projectontwikkelaars.

“Wij begrijpen de opmerking, maar dat is iets waar de gemeente maar beperkt een rol in heeft. De komst van voorzieningen is afhankelijk van de markt”, zo valt te lezen in het document dat is opgesteld naar aanleiding van de participatieronde. In Kreileroord zijn eigenlijk helemaal geen voorzieningen. Inwoners willen graag een buurtsuper, een huisarts en meer verbindingen met het openbaar vervoer. Het college zegt zich in te zetten voor het behoud van de huidige vervoersopties, maar belooft niks over een uitbreiding van het aanbod.

Kreileroord is dan ook een klein dorp zonder centrum. Het is lastig om ondernemers te vinden die zich daar willen vestigen. Inwoners lijken groei van het dorp te omarmen. Zo zouden ze graag zien dat er meer betaalbare woningen voor jongeren en ouderen komen. Het college kijkt daar iets anders naar: “Kreileroord heeft al veel goedkope woningen in verhouding tot andere kernen. Die zijn geschikt voor starters. Daarnaast is het bestaande woningprogramma erg gericht op rijwoningen. In de gronden die recent op de markt zijn gekomen is plaats voor tweekappers, om meer variatie in het programma te brengen.”

Ook wil het college medewerking verlenen aan de bouw van appartementen of portiekwoningen, mochten er ontwikkelaars zijn die hier plannen voor hebben. Het is niet de verwachting dat er seniorenwoningen komen. Daarvoor ontbreekt het aan de eerder genoemde voorzieningen. Meer speeltuinen komen er ook niet, Kreileroord heeft al één van de grootste speeltuinen van heel Hollands Kroon. Wel zal de gemeente nieuwe hondenvuilnisbakken plaatsen. Ook kan onderzocht worden of het mogelijk is om een hondenspeelveld te realiseren.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button