Hollands KroonPolitiek

College Hollands Kroon blijft bij afsluiting het Hoefje

Advertentie:

Nieuwe Niedorp – Het college van de gemeente Hollands Kroon is niet voornemens het eerdere besluit om het Hoefje in Nieuwe Niedorp af te sluiten terug te draaien. Dat laat zij weten in antwoorden op vragen door GroenLinks. Bewoners van het Hoefje kunnen opgelucht ademhalen.

Zij maakten zich namelijk zorgen nadat GroenLinks begin december opeens vraagtekens zette bij de beoogde afsluiting van de straat. De bewoners, die overlast door geluid en trillingen ervaren, dachten na jarenlang actievoeren eindelijk van de herrie af te zijn. GroenLinks is echter bang dat de afsluiting van het Hoefje juist voor problemen zorgt in andere straten, met name de Boomgaardweg en de Dorpsstraat. Door de woningbouwopgave is de situatie wezenlijk veranderd, zo stelde raadslid Patrick Kool.

Niedorper Ron Benning en zijn buren stapten in reactie op de politieke vragen naar de gemeenteraad en gingen met GroenLinks in overleg. Volgens Benning was de eindstreep in zicht, maar werd de situatie plots toch weer onzeker: “Gun ons dus alsjeblieft onze eigen oplossing waar we zo lang voor hebben gestreden”, zo zei hij. Tijdens het raadscafé merkten veel andere raadsleden op dat het in principe een gelopen race is: Er is al gestart met de uitvoering en het college gaat dat heus niet zomaar terugdraaien.

Reactie van het college
Dat vermoeden blijkt te kloppen: In een uitgebreide beantwoording van de vragen van GroenLinks neemt het college het standpunt in dat er voldoende onderzoek is gedaan naar alle gevolgen van de beoogde afsluiting. Op sommige plekken in het dorp komt er meer verkeer, maar nergens zoveel dat er een onveilige situatie ontstaat. De geluidshinder aan de Boomgaardweg stijgt met ongeveer drie decibel, niet genoeg om een bezwaar op te leveren. Wel erkent het college dat er een subjectief gevoel van onveiligheid kan ontstaan: “Als ouders of kinderen zich niet veilig voelen op de Boomgaardweg, dan kunnen zij gebruik maken van het vrij liggende fietspad in de wijk Plan Trambaan.”

Naar de Trambaan wordt nog gekeken, omdat daar zich volgens gebruikers wel eens onveilige situaties voordoen. Al met al blijft het college bij haar besluit: “Voor de afsluiting van ’t Hoefje waren de klachten er ook, maar dan van bewoners van ’t Hoefje.De wegen in het gebied kunnen de herverdeling van het verkeer aan, zoals aangegeven is door het verkeersonderzoek. Wel gaan we de situatie na de herinrichting monitoren en willen we het gevoel van verkeersonveiligheid zoveel mogelijk beperken bij gebruikers en bewoners van de genoemde wegen.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button