Cultuur/NatuurHollands KroonVideo

Massale vissterfte bij de Terp in Wieringerwerf (Video)

Advertentie:

Wieringerwerf – Grote schrik en ontsteltenis. Op donderdag 22 december ontdekte Hengelsportvereniging Hollands Kroon een massale vissterfte in hun vijver aan het Terppad in Wieringerwerf. Juist nu het bestuur met de gemeente in gesprek wilde over het revitaliseren van de visstek heeft er zich door een aantal factoren, waaronder de bouwwerkzaamheden aan de nieuwe campus, een ramp voltrokken.

Bij de entree van het verenigingsgebouw aan het Terppad staan twee grote rolcontainers vol plastic tassen. De geur die de containers verspreiden verraden al de bittere werkelijkheid van hun inhoud: Beide zitten tot de rand vol met dode vissen. Veelal karpers, van een kilo of vier. Saneringsmedewerkers die de laatste dode dieren nog uit het water vissen schatten in dat het om zo’n 500 tot 800 vissen gaat. De bestuursleden van de hengelsportvereniging kijken teleurgesteld toe. Volgens Ron Vogelzang zijn veel van de kleinere vissen al door de vogels opgegeten, voordat ze konden worden opgeruimd.

Vogelzang en collega Rory Spee gingen voor een routinecontrole en het vervangen van een lampje donderdagochtend bij de vijver langs. Daar ontdekten ze welke ramp zich had voltrokken. Er is meteen contact gezocht met de gemeente, eigenaar van de grond en beheerder van het gebied. Een dag later kunnen alle vissen worden opgeruimd. Volgens Vogelzang zijn er meerdere factoren die hebben bijgedragen aan de massasterfte. Voor de bouw van campus de terp is recent een groot deel van de vijver volgestort met aarde. Daarna was er de vrieskou. Alles bij elkaar heeft waarschijnlijk gezorgd voor een zuurstoftekort. Er is nog geen onderzoek gedaan naar de vissterfte.

Visparel
Donderdagavond, de dag waarop de dode vissen ontdekt werden, stonden de bestuursleden en een aantal vrijwilligers op de ideeënmarkt van de Hollands Kroonse gemeenteraad. Dat was toeval, want ze kwamen eigenlijk om hun nieuwe ideeën voor de vijver te bespreken. Naar voorbeeld van het Heemtmeer in Warmenhuizen hoopt de hengelsportvereniging van de stek bij de Terp een ‘visparel’ te maken. Met een nieuw beheersysteem, de aanleg van een aantal steigers en de uitzet van karpers kan de vijver in Wieringerwerf weer een levendige plek worden. Dit ook voor mensen die slecht ter been zijn.

De massasterfte bevestigt volgens vrijwilliger Jan Wouts dat ingrijpen nodig is. Ook bij het Heemtmeer in Warmenhuizen is er sprake geweest van een grote vissterfte. Daarna is er door de gemeente Schagen, met een grote subsidie van Sportvisserij Nederland, geïnvesteerd in het water. Ook zijn er visstekjes en steigers aangelegd. Wouts en het bestuur van de vereniging hopen dat het nare incident van deze week als aansporing kan dienen om ook in Wieringerwerf het een en ander te veranderen. Spee en Vogelzang willen daarom graag in gesprek met de gemeente, zodat er misschien volgend jaar weer in de vijver gevist kan worden. Voorlopig heeft het geen zin. Vrijwel alles wat in de vijver leefde is niet meer.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button