Den HelderTexel

Elektriciteitsnet Vogelwijk Den Helder en Texel bereikt maximale capaciteit

Advertentie:

Den Helder/Texel – Het elektriciteitsnet op Texel en in delen van Den Helder heeft zijn maximale capaciteit bereikt. Nieuwe bedrijven die zich willen vestigen in het gebied kunnen daarom niet zomaar een elektriciteitsaansluiting krijgen. Dat geldt ook voor bestaande bedrijven die hun aansluiting willen uitbreiden.

Nederland heeft een van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten van de wereld. De capaciteit van het net kan echter niet zo snel worden uitgebreid als de snelheid waarmee ontwikkelingen nu plaatsvinden. Daardoor raakt het elektriciteitsnet op steeds meer plaatsen vol. Dit is het gevolg van de snelgroeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening. Door deze drukte is ook de maximale capaciteit van elektriciteitstation Texel en Den Helder Vogelwijk bereikt. Dit raakt ondernemers op Texel en in delen van Den Helder.

Ondernemers kunnen blijven rekenen op de capaciteit die ze op dit moment hebben. Liander betreurt de ontstane situatie voor de ondernemers en instellingen die het wel raakt en werkt met man en macht om deze op te lossen. De ontwikkelingen hebben geen gevolgen voor consumenten die stroom verbruiken of terugleveren met hun zonnepanelen. De ontwikkelingen hebben vooralsnog geen gevolgen voor de geplande woningbouw.

Forse investeringen in Noord-Holland
Liander voorziet dat tot 2031 circa 57 van de 92 elektriciteitsstations in Noord-Holland overbelast raken als de netbeheerder niets doet. Om knelpunten te verhelpen en voorkomen neemt Liander in de provincie de komende drie jaar twee nieuwe elektriciteitsverdeelstations en extra capaciteit op twaalf bestaande stations in gebruik. Daarnaast legt de netbeheerder ruim 2.100 km extra elektriciteitskabel in Noord-Holland en plaatst het 945 nieuwe transformatorhuisjes. Het totale investeringspakket in Noord-Holland voor de komende drie jaar bedraagt ruim €1,3 miljard. Na 2024 staan er nog meer uitbreidingen en nieuwe stations gepland. Liander werkt op diverse plaatsen al aan de voorbereidingen.

Het bereiken van de maximale capaciteit betekent dat Liander bedrijven die zich in het gebied willen vestigen of bestaande bedrijven die extra capaciteit willen op een wachtlijst plaatst. Zou de netbeheerder dat niet doen, dan neemt de kans op stroomstoringen en langdurige uitval in de regio toe. De netbeheerder kan de ondernemers op de wachtlijst pas helpen als het elektriciteitsnet is uitgebreid of zodra er oplossingen beschikbaar zijn die meer capaciteit creëren, zoals congestiemanagement. Bij het onderzoek naar de mogelijkheid van congestiemanagement vraagt de netbeheerder aan de grootste verbruikers van elektriciteit om hun piekverbruik op een later moment te plannen of eigen energiebronnen in te zetten. Naar verwachting wordt in 2024 duidelijk of dit nog extra ruimte op het net kan opleveren.

Beter benutten elektriciteitsnet
Netuitbreiding alleen is niet voldoende om de wachttijden te beperken. “We zullen als samenleving naar andere manieren moeten kijken om het bestaande net optimaal te benutten”, stelt een woordvoerder van Liander. “We gaan naar een nieuw systeem waarbij elektriciteit niet meer 24/7 onbeperkt beschikbaar is. We zullen flexibel met ons vermogen om moeten gaan en ons energiegebruik aan moeten passen aan de beschikbaarheid. Dus veel energie gebruiken op de momenten dat het er is en minder als energie schaars is.”

Netbeheerders werken aan oplossingen die gericht zijn op het optimaal benutten van het bestaande net. Want het net zit eigenlijk maar op enkele momenten in het jaar echt vol. Liander: “Daarbuiten is er nog capaciteit beschikbaar, maar om daar gebruik van te kunnen maken zullen we flexibel met het vermogen moeten om gaan. Zo zorgen we er samen voor dat we zoveel mogelijk klanten kunnen helpen groeien en verduurzamen.” Liander publiceert ook kaarten van de gebieden waar schaarste op het elektriciteitsnet is die impact heeft op grootverbruikers van elektriciteit.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

1 reactie

  1. In de periode dat het nog de P.E.N. was zijn deze (toekomstige)problemen al aangegeven.
    Onder het mom het zal zo,n vaart niet lopen zijn ze weer ingedommeld.

Wellicht ook interessant

Back to top button