Den Helder houdt zich keurig aan de avondklok

Den Helder – Wordt de avondklok nageleefd of niet? Dat was zaterdag een van de grote vragen in het land. Om te bekijken hoe Den Helder zich aan de regels hield, reden we tussen 22.15 en 23.45 een rondje door de buurten.

Na tien minuten een politieauto achter ons met het stopteken. Gelukkig hebben we alle benodigde papieren bij ons en worden we bovendien herkend als pers. Niks aan de hand dus en de agent vertelt dat het allemaal erg rustig en gemoedelijk gaat deze avond. De meeste mensen die toch buiten zijn hebben daar een goede en geldige reden voor.

Rijdend door Huisduinen, het stationsgebied, Tuindorp, Vogelwijk en De Schooten zien we vooral vrijwel volledig lege straten. Ook in Nieuw Den Helder en Julianadorp eenzelfde beeld en zelfs de N9 is leeg. Bij het station staan twee taxi’s, waar er doorgaans op zaterdagavond, ook in coronatijd, toch wel wat meer staan.

Rustige dienst
Namens Taxi Jaffna is Evert Keijzer aan het werk. “Maar het is rustig, ik heb weinig te doen”, vertelt hij monter. Toch blijft hij staan. “Ik ga tot half vijf vannacht door, hopelijk zijn er straks nog een paar ritjes.” Voor hem staat Marcel Karhof van Taxi Den Helder. Hij had al wel enkele al eerder geboekte ritjes, maar verwacht verder niet al te veel van de avond en de nacht. “Ik denk dat ik tot de laatst trein blijf staan en dan is het wel mooi geweest.”

In Julianadorp liep Joop Schipper op straat, maar wel met hond Dax en daarna volgde nog een wandeling met hond Sanou. “Ik loop altijd rond deze tijd met de honden”, licht hij de ‘overtreding’ van de avondklok toe. “En nee, ik ga nu niet opeens vaker of langer met ze naar buiten en ik ga ze ook niet uitlenen aan anderen.” Het viel hem zaterdag op dat het inderdaad wel heel erg stil op straat was, maar met een goede reden. “Ik vind de avondklok prima, je zag toch dat er nog best veel mensen op pad gingen.”

Mobiele versie afsluiten