Sport

Den Helder Suns wint kraker van Feyenoord

Den Helder – Den Helder Suns en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord gaven elkaar zaterdagavond in de Helderse sporthal Sportlaan weinig ruimte. In de eerste helft hadden de Rotterdammers een licht voordeel, na de pauze trokken de Suns de stand recht.

In een zinderende slotfase kwamen de Rotterdammers op twee minuten voor het einde op een 77-78 voorsprong. Daarna was het alleen nog Den Helder dat scoorde en derhalve nog steeds ongeslagen is: 85-78

Den Helder opende vorige week met een verrassende overwinning op Den Bosch en had afgelopen donderdag geen moeite in Den Haag. Het spel van zaterdagavond ging een beetje stroef van start. De score werd geopend door bezoeker Ordana Kanda. Namens de Suns was het Stan van den Elzen die op aangeven van Yarick Brussen met een driepunter de eerste punten liet noteren. De Suns liepen uit naar 8-2, maar bij 10-10 was de score weer in evenwicht. Tot 16-16 bleef dit zo, totdat Van den Elzen een onsportieve fout kreeg. Dit gaf Rotterdam de mogelijkheid de voorsprong te pakken en dit bleef zo tot het einde van het eerste kwart: 20-21.

Kunst
In het tweede kwart duurde het ruim twee minuten voordat de eerste score viel. Rotterdam dreef de Suns tot het uiterste; waar coach Toon van Helfteren verdedigen tot kunst had verheven, hadden de Suns grote moeite in het spel te komen. Halverwege was het Jeroen van der List die 26-31 op het scorebord zette. Reden voor coach Peter van Noord om een time-out te nemen. De Suns kwamen redelijk uit de bespreking en Boyd van de Vuurst de Vries zorgde met een driepunter voor aansluiting.

In een periode waarin Tom Koopman al vroeg in de wedstrijd tegen zijn derde fout aanliep, nam Rotterdam afstand van de Helderse Basketballers. Bij 31-42 was het verschil het grootst, reden voor Rotterdam om rustig adem te blijven halen. Coach Van Helfteren wond zich echter dusdanig op over en tegen de arbitrage, dat hij teruggewezen werd met een technische fout. Na een steal van Brussen, die een puike wedstrijd speelde, zette Bolden Brace met een driepunter 37-44 op de borden. Dat was tevens het laatste wapenfeit voor rust.

Op de handrem
Beide teams kwamen stroef uit de kleedkamer, Brussen ontving zijn derde fout en met ook nog Koopman, Brace en Nino Gorissen in foutenlast, leek het erop dat de Suns op de handrem moesten spelen. Met een score van Van de Vuurst de Vries naderden de Suns tot op 1 punt: 51-52. Mack Bruining probeerde de comeback van de Suns met een driepunter enigszins te verstoren, maar er kwam vuur en vlam in de pot door drie scores op rij, waaronder een dunk van Brussen. De stand was weer gelijk; 57-57. Van den Elzen heroverde de voorsprong voor de Suns aan het einde van het derde kwart: 61-59.

In de laatste tien minuten ging het er wat steviger aan toe getuige het, door de arbitrage ongeziene, elleboogje van Arunas Mikalauskas op Gorrisen. Daarbij opgeteld de technische fouten van Kanda, Coen Stolk en de vierde fout van Van der List gaf als resultaat een score van 71-63. Feyenoord kwam ook in een behoorlijk foutenlast, maar wist zich alsnog terug te knokken en dat zorgde voor een heel aantrekkelijk laatste kwart: 77-78. Met een bijzonder lastig schot wist Van de Vuurst de Vries het netje te vinden vanachter de driepuntlijn, wat zorgde voor een Helders voorsprong. Een turnover van Van de List maakte dat Den Helder voorzichtig, met een score van Gorissen, kon denken aan de winst.

Met nog 30 seconden speeltijd en balbezit voor de Suns kon het haast niet meer misgaan en dat ging het ook niet. De Suns winnen ook hun derde competitiewedstrijd: 85-78. Yarick Brussen na afloop: ”Ik denk dat wij een lastig team hebben om tegen te spelen. Wij spelen namelijk met vol energie. Ons doel? In ieder geval bij de bovenste zes eindigen!”

Topscorers Den Helder: Brussen 18, van de Vuurst de Vries 21
Topscorers Rotterdam: Juan Davis 23, van der List en Bruining beide 16

Geschreven voor Wop van Eis, foto’s: DHfoto

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button