Kop van Noord-Holland

1.720 werkgevers in Noord-Holland Noord moeten nog definitieve berekening NOW aanvragen

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – Werkgevers in Noord-Holland Noord, die in de vier aanvraagperiodes tussen oktober 2020 en september 2021 gebruikmaakten van de NOW-regeling, hebben nog een kleine maand om daarvoor de definitieve berekening aan te vragen. Op dit moment moeten 1.720 werkgevers in Noord-Holland Noord nog een of meer aanvragen indienen. Met een extra communicatiecampagne gaat het UWV hen daar op wijzen.

Werkgevers hebben tot en met woensdag 22 februari om hun definitieve omzetverlies door te geven, of uitstel aan te vragen voor hun derden- of accountantsverklaring. Als zij de definitieve berekening niet tijdig aanvragen, kan dat leiden tot een terugvordering van het volledige voorschot. Werkgevers ontvingen bij de NOW eerst een voorschot gebaseerd op een verwacht omzetverlies. Bij de definitieve berekening wordt, aan de hand van de loonsom in de betreffende NOW-periode en het daadwerkelijke omzetverlies, bepaald op welke tegemoetkoming werkgevers daadwerkelijk recht hebben.

In totaal werden over vier periodes 8.102 voorschotten toegekend aan 3.753 unieke werkgevers in Noord-Holland Noord. Het UWV keerde over deze vier periodes 205,8 miljoen euro aan voorschotten uit. Van de 3.753 werkgevers die in deze vier periodes een of meer voorschotten heeft ontvangen, zijn er 2.033 klaar met hun aanvraag van de definitieve berekening. “De coronacrisis is voorbij, maar daar zijn nieuwe uitdagingen voor in de plaats gekomen. Werkgevers kampen met een krappe arbeidsmarkt, hoge inflatie en hoge energieprijzen. We begrijpen dat het dan lastig kan zijn om daarnaast tijd te vinden om de definitieve berekening voor de NOW aan te vragen. En dat het soms ook ingewikkeld is, omdat het meerdere periodes betreft”, zegt UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps.

Uitstel mogelijk voor afronden derden – of accountantsverklaring
Werkgevers die in een periode meer dan 40.000 euro aan voorschot hebben ontvangen of recht hebben op een definitief bedrag van 40.000 euro of meer, hebben een zogeheten derdenverklaring nodig (bijvoorbeeld van hun boekhouder). Bij een voorschot of definitief bedrag boven 125.000 euro, is een accountantsverklaring nodig. Door de gecombineerde deadline voor vier periodes kunnen bepaalde controlewerkzaamheden gecombineerd worden, zodat werkgevers niet voor elke periode apart een boekhouder of accountant hoeven in te schakelen.

Echter, het zal ook nu weer druk zijn bij boekhouders en accountants. Dit kan ervoor zorgen dat het niet lukt om op 22 februari die derden- of accountantsverklaringen afgerond te hebben. Daarom is het opnieuw mogelijk om veertien weken uitstel te krijgen. Werkgevers kunnen alle informatie over de definitieve berekening vinden op de website van UWV. Ook kan met de persoonlijke Mijn NOW-omgeving per regeling ingezien worden wat nog te doen.

Toon meer

Uwe Smit

Uwe is als vrijwilliger actief voor de omroep. Hij is twee keer per week werkzaam als bureauredacteur ter ondersteuning van de redactie. Contact met Uwe? Mail naar uwe@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button