Den HelderPolitiek

Geen steun voor motie PvdA over uitbreiding plannen station Zuid

Den Helder – De Helderse gemeenteraad heeft maandagavond niet ingestemd met een motie van de PvdA waarin het college werd opgeroepen te onderzoeken of er meer woningen rondom station Zuid gebouwd kunnen worden. De PvdA vond de beoogde 60 woningen te weinig, maar de rest van de raad zag hun plan om vanaf het station tot aan de Doggersvaart te bouwen niet zitten.

De argumenten tegen de motie van de PvdA waren divers. Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur zei dat je door de plannen nu nog te veranderen ingaat tegen het participatieproces zoals dat is verlopen. De bovengrens van 60 woningen is namelijk mede tot stand gekomen door gesprekken met de omwonenden. Ook de VVD zag het daarom niet zitten: “Als raad moeten wij niet de participatie dunnetjes over gaan doen”, aldus raadslid Kees Visser. Visser gaf daarnaast aan dat de VVD zich eraan ergert dat er veel tijd wordt besteed aan relatief kleine projecten. Er moet voorkomen worden dat er opnieuw vertraging ontstaat.

Het CDA had zo haar vraagtekens bij de argumenten over participatie. Fractievoorzitter Harmen Krul zei dat het subsidiariteitsbeginsel, normaliter heel belangrijk voor het CDA, soms botst met het algemeen belang. Krul stelde dat de raad dan soms harde keuzes moet maken. Hoewel zijn partij niet voor een uitbreiding van de plannen rondom station Zuid is vroeg hij zich wel af hoe de gemeente aan haar doelstelling van 1500 nieuwe woningen gaat voldoen met deze werkwijze: “Bij dit soort participatieprojecten is de uitkomst altijd zo min mogelijk woningen en zoveel mogelijk groen.”

Maximale uitgehaald
Volgens wethouder Petra Bais is de motie van de PvdA er één naar haar hart. Toch kan het college niet anders dan afraden. Want, zo zegt Bais, er is al uitgebreid gekeken naar de grenzen van wat mogelijk is. In dit geval is 60 echt het maximaal haalbare. Vanuit de politiek en de omwonenden bestond er de wens het aanwezige groen te bewaren, dat moet ook in acht worden genomen. Het gebied is ook aangewezen als compensatie voor het verlies van groen in Noorderhaven.

Argumenten van PvdA fractievoorzitter Jan de Leeuw, namelijk dat er een grote bouwopdracht is en dat een OV knooppunt juist een uitstekende locatie is voor woningbouw, mochten niet meer baten. D66, de Stadspartij, Samen Actief en Gerrit Kooij van Behoorlijk Bestuur stemden voor, maar de rest van de raad was tegen. Het stedenbouwkundig plan zelf, met dus het aantal van 60 woningen, werd wel unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button