Kop van Noord-HollandNieuws

Gemeenten en provincie werken samen aan bereikbare en leefbare Noordkop

Noordkop – Om de Noordkop ook in de toekomst bereikbaar en leefbaar te houden, slaan de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Texel en de provincie Noord-Holland de handen ineen. Samen hebben zij de Werkagenda Mobiliteit Kop van Noord-Holland opgesteld, met een gezamenlijke focus en tientallen projecten die bijdragen aan het samen verminderen, veranderen en verbeteren van mobiliteit.

Tussen 2017 en 2040 komen er in Noord-Holland 250.000 woningen en ruim 200.000 banen bij. Dat betekent dat er de komende jaren veel Noord-Hollanders bijkomen. Als het reisgedrag en goederenvervoer van nu niet verandert, leidt dat tot meer files en 40% meer verkeer en CO2-uitstoot. Daarom maken gemeenten en provincie per regio afspraken wat er nodig is om ook in de toekomst bereikbaar en leefbaar te blijven.

De Werkagenda Mobiliteit Kop van Noord-Holland vat samen wat in de Kop op korte en langere termijn wordt gedaan aan het verbeteren van de bereikbaarheid en leefbaarheid. Veel van de projecten bevinden zich nog in een verkennende of onderzoeksfase. Maar er zitten ook projecten tussen waarvan inwoners de effecten de komende jaren al kunnen gaan merken, zoals het plaatsen van pakketkluizen. Voorbeelden van projecten waaraan wordt gewerkt zijn de doorontwikkeling van het regionale openbaar vervoer en de realisatie van regionale doorfietsroutes.

Onderdeel van de Regionale werkagenda
De Regionale Werkagenda Kop van Noord-Holland 2022-2024 is een product van de provincie Noord-Holland en de vier Kopgemeenten Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Texel. De agenda wordt jaarlijks geactualiseerd. De vier gemeenten en de provincie werkten eerder samen in het programma De Kop Werkt! De nog niet uitgevoerde bereikbaarheidsprojecten uit dat programma zijn nu onderdeel van de Regionale werkagenda.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button