Kop van Noord-Holland

Ook in Noordkop blijft nieuwbouw sociale huur achter

Advertentie:

Noordkop – De wens van de overheid dat dertig procent van de nieuwbouw sociale huur moet zijn, wordt door veel gemeenten niet gerealiseerd. Dat meldde de NOS donderdag. Ook in de gemeenten Den Helder, Schagen en Hollands Kroon zijn de afgelopen jaren te weinig nieuwbouwwoningen van corporaties gerealiseerd. Hier valt echter wel wat nuance op aan te brengen.

In Den Helder was in de periode 2020-2023 slechts twee procent van de nieuwbouw sociale huur. Dat is ver onder de dertig procent, maar gekeken naar het aandeel corporatiewoningen in de totale woningvoorraad zit de gemeente Den Helder juist boven de dertig procent. Terwijl het percentage sociale huur landelijk gemiddeld 26 procent is, is in Den Helder 36,5 procent van de woningvoorraad sociale huur. NOS meldt dat woonminister Keijzer een wet voorbereidt waarmee zij gemeenten kan dwingen de dertig procent te halen, als daar tenminste het percentage sociale huur onder het landelijk gemiddelde ligt. Dat zou dus niet op de gemeente Den Helder van toepassing zijn. De Woningstichting Den Helder en de gemeente Den Helder hebben beiden nog niet gereageerd op vragen van Regio Noordkop met betrekking tot de nieuwbouw van sociale huur.

Wooncompagnie, de corporatie die actief is in Schagen en Hollands Kroon, heeft met beide gemeenten de ambitie om de dertig procent te realiseren. Van 2020 tot 2023 is dat echter niet gelukt. In de gemeente Schagen was vijftien procent van de nieuwbouw sociale huur en is het aandeel corporatiewoningen in de totale woningvoorraad nu 21,5 procent. In Hollands Kroon was 22 procent van de nieuwbouw van een corporatie en is het aandeel corporatiewoningen in totaal 22,1 procent. Volgens Nanda Buijs, woordvoerder van de Wooncompagnie, spelen diverse factoren een rol bij deze cijfers. “Voor ons als woningcorporatie is de beschikbaarheid van betaalbare bouwgrond een groot knelpunt. Daarnaast zorgen verschillende andere factoren voor vertraging in de bouw, zoals bezwaarprocedures omwonenden, de Wet natuurbescherming, de Omgevingswet (participatie-eisen) en het stikstofbeleid”, vertelt Buijs. De gemeenten Schagen en Hollands Kroon hebben nog geen reactie gegeven.

Geldgebrek
Verder blijkt uit het NOS-artikel dat geldgebrek vaak een probleem is voor woningcorporaties. Gevraagd of dat voor de Wooncompagnie ook geldt, reageert Buijs: “Op dit moment hebben wij gelukkig voldoende middelen, maar we maken ons zorgen over de toekomst. Net als andere woningcorporaties leent Wooncompagnie voor de realisatie van nieuwbouwprojecten en gebruiken we huurinkomsten voor verduurzaming, onderhoud en verbeteringen van woningen. Op dit moment investeren wij tot aan de ‘vluchtstrook’, maar binnen vijf jaar bereiken we de ‘berm’. Dan zullen aanvullende middelen nodig zijn, zoals overheidssubsidies of sociale grondprijzen. Zonder dergelijke maatregelen zal de groei van de sociale huurvoorraad niet langer haalbaar zijn, zelfs niet met aanvullende leningen.”

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button