Politiek

Visie op asielopvang in Den Helder wordt heroverwogen

Advertentie:

Den Helder – De gemeenteraad van Den Helder gaat binnenkort in gesprek met het college over de visie op asielopvang in Den Helder. Op die manier kan de gemeenteraad haar wensen en bedenkingen kenbaar maken. Dit om ervoor te zorgen dat de inzet van het college bij het regionale overleg over de uitvoering van de Spreidingswet zoveel mogelijk wordt gedragen door de raad.

Deze afspraak maakte wethouder Peter de Vrij maandagavond met de raadscommissie maatschappelijke ontwikkeling. Het onderwerp ‘Spreidingswet en visie asielbeleid’ stond daar op de agenda omdat de VVD meer duidelijkheid wilde over de rol van de gemeenteraad met betrekking tot de Spreidingswet. Eerder stelden de liberalen al schriftelijke vragen hierover, waarop het college antwoordde dat de uitwerking van de wet een ‘collegeaangelegenheid’ is. Daarbij stelden de wethouders: “In 2021 is de visie met betrekking tot asielopvang vastgesteld en wij blijven deze lijn volgen.”

Die visie is echter nooit vastgesteld, maar alleen ter kennisneming voorgelegd aan de raad. Dat is voor de VVD en veel andere fracties niet voldoende geruststellend, zo bleek maandagavond. Wethouder De Vrij stelde daarom voor de visie opnieuw voor te leggen aan de raad en deze gezamenlijk te evalueren, zodat de raad wensen en bedenkingen kan uitspreken. Deze worden meegenomen door het college, maar de wethouder benadrukte wel dat het college uiteindelijk bepaalt hoe de Spreidingswet verder uitgewerkt wordt. “Als er goede wensen en bedenkingen bij zitten, zal het college deze overnemen. Zo niet, zullen we dat niet overnemen, want het is een college-bevoegdheid.”

De VVD is tevreden met de bespreking in de raadscommissie. “We hebben gevraagd of we mee mogen denken over de visie”, aldus fractievoorzitter Weerstand-Slot, en daarmee is de toezegging van de wethouder voor haar fractie voldoende. Ook andere fracties willen de visie op asielopvang in Den Helder graag herzien. De Vrij komt binnen vier weken terug bij de raad om de visie te bespreken.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

2 reacties

  1. zal wel weer besloten gaan worden dat we nog meer van die kanspareltjes gaan huisvesten…….. de Boer wil een groeigemeente……

  2. Dit intelligente bestuur begrijpt niet welke belangen zijn gediend met het weigeren van de asiel opvang. Kwalijker incompetentie kan ik mij niet voorstellen.

Wellicht ook interessant

Back to top button