Noord-Holland

Nationale Voorleeswedstrijd dit jaar online

Noord Holland – Dit jaar strijden weer meer dan 220 Noord-Hollandse basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 tegen elkaar om de titel Provinciale Voorleeskampioen. Tijdens de voorrondes lezen schoolkampioenen uit de hele provincie een fragment voor uit een zelf gekozen boek. Niet op een podium of in de bibliotheek, maar via video’s en livestreams. De provinciale winnaar gaat door naar de Nationale Voorleeswedstrijd op 26 mei.

De in totaal 29 winnaars van de Noord-Hollandse voorrondes gaan in maart opnieuw de strijd aan via hun voorleesvideo’s. Een jury van deskundigen bepaalt vervolgens in de tweede week van april wie van de deelnemers het beste en boeiendst voorleest. De winnaar wordt groots verrast op school. Diegene krijgt een grote prijzenbeker, een oorkonde en een Boekenbon.

Voorleeswedstrijd
Dit jaar hebben in Nederland maar liefst 2.837 scholen hun schoolkampioen aangemeld. Uit onderzoek onder alle jonge deelnemers blijkt dat Rachel Renée Russell en Tosca Menten dit jaar de populairste kinderboekenschrijvers zijn. Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell was net als de drie afgelopen jaren het meest gekozen boek om uit voor te lezen.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. Elk jaar nemen duizenden kinderen uit groep 7 en 8 het voorlezend tegen elkaar op. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd aan een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is.

Meer informatie is de vinden op de website.

Toon meer

Famke Mulder

Dit bericht is geplaatst door Famke Mulder. Zij is stagiair bij Regio Noordkop en volgt de opleiding mediaredactiemedewerker op het Mediacollege in Amsterdam. Famke richt zich tijdens haar stage op redactiewerk, filmen en editen. Ze is bereikbaar via famke@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button