Uitgaan

Lezing over ‘Gouden Vrouwen’

Advertentie:

Den Helder – KopGroep Bibliotheken organiseert in samenwerking met Bureau Boeiend op de Internationale Vrouwendag een online kunstlezing over Gouden Vrouwen. Wouter Maas vertelt in deze toepasselijke lezing over de diverse rollen van vrouwen in de kunstgeschiedenis.

Op 8 maart vorig jaar publiceerde het Rijksmuseum in Amsterdam vol trots vanaf dat moment de werken van zeventiende-eeuwse vrouwelijke kunstenaars ten toon te gaan stellen in de eregalerij. De drie schilderijen van Judith Leyster, Gesina ter Borch en Rachel Ruysch zijn nu te bewonderen tussen de kunst van 47 mannelijke collega’s. Want de rol van de vrouw in de kunstgeschiedenis is groter en meer divers, dan tot nu toe wordt belicht.

Leyster was bijvoorbeeld schilder, maar ook moeder van vijf kinderen en zakenvrouw. Ter Borch was naast kunstenaar ook beheerder van de uitgebreide familiecollectie, die tegenwoordig in het Rijksmuseum te vinden is. De diverse rollen voor vrouwen zijn overal terug te zien in de kunstgeschiedenis. Naast het maken waren de dames ook verzamelaars, opdrachtgevers en hielpen mee in het familiebedrijf. Het is tijd voor een herwaardering. In de lezing van Maas speelt de vrouw daarom de hoofdrol.

Kaartverkoop
Deelnemers volgen de lezing thuis op dinsdag 8 maart vanaf 19:30 uur via het makkelijk te gebruiken programma Zoom. De belangstellenden zien alle afbeeldingen en horen de spreker. Bovendien bestaat de mogelijkheid om Wouter Maas vragen te stellen. Kaarten zijn voor vijf euro te koop via de website.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button