Den Helder

Sterrenwacht Den Helder opent deuren tijdens bewolkte editie Landelijke Sterrenkijkdagen

Julianadorp – De Landelijke Sterrenkijkdagen zijn vrijdagavond van start gegaan. Bij Sterrenwacht Den Helder in Noorderhaven wierpen geïnteresseerden een blik op de sterrenhemel, waar ook planeet Mars zichtbaar was.

Dit weekend organiseert de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde alweer de 47e editie van de Landelijke Sterrenkijkdagen. Door heel het land kijken sterrenspotters hun ogen uit door verschillende telescopen. Zo ook bij sterrenkundevereniging Zenit, gevestigd in de Cees Buining Sterrenwacht. Zenit beschikt met de Newtonkijker over één van de grootste amateurtelescopen van Nederland. Tussen de bewolking door waren de kraters in de maan af en toe dan ook duidelijk zichtbaar.

Voor het pand van Sterrenwacht Den Helder stonden twee telescopen opgesteld, waardoor onder meer de Orionnevel en het Zevengesternte te bewonderen was. Daarnaast was Mars ook te zien aan de sterrenhemel. Binnenin de Cees Buining Sterrenwacht voorzag een enthousiaste vrijwilliger de toegestroomde aanwezigen van allerlei informatie over het heelal. Van de landing van Curiosity op Mars tot een simulatie met de gevolgen van een komeetinslag op aarde.

 

 

 

 

 

600 keer vergroten
Ook was de Newtontelescoop vrijdag toegankelijk voor publiek. “Met deze kijker kunnen we ongeveer zeshonderd maal vergroten”, legt Henk Scholten van Sterrenwacht Den Helder uit. “Daar moet ik wel bijzeggen dat het weer dan wel heel gunstig moet zijn. Dat is misschien drie of vier keer per jaar.”

Chris Verschoor, lid van Sterrenwacht Den Helder, baalde wel een beetje van de bewolking. “Ik had jullie graag wat meer dingen laten zien”, vertelde hij. “Als het wat helderder is, zie je meer.” Zaterdag opent Sterrenwacht Den Helder haar deuren opnieuw voor de Landelijke Sterrenkijkdagen. Uiteraard hoopt Verschoor dat er dan minder wolkjes aan de lucht zijn.

Lichtvervuiling
De laatste jaren krijgen we steeds meer te maken met lichtvervuiling. Dat is ook iets wat Scholten merkt. “Vroeger kon ik rustig in de tuin zitten en dan zag ik de Melkweg”, licht hij toe. “Er is zoveel lichtvervuiling in de omgeving, dan merk je dat wel als je sterren kijkt. Ik houd van de nacht.” Scholten trekt graag de vergelijking met sterren kijken in Oostenrijk. “Als je daar kijkt, zie je de grote beer verzuipen in de sterren. Dat is hier heel anders, al komt dat natuurlijk ook door het hoogteverschil.”

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button