Hollands KroonPolitiek

SHK wil recreatief gebied ter compensatie voor datacenters en windturbines

Advertentie:

Hollands Kroon – De grootste partij in de gemeenteraad van Hollands Kroon, Senioren Hollands Kroon (SHK), wil ter compensatie van de industrialisatie in de polder een nieuw recreatief gebied creëeren. Een waterbergingsgebied met wandel- en fietspaden, visplaatsen en veel bomen. Dit past in het bestemmingsplan en zou dienen als groenbuffer tussen het dorp Middenmeer en de bebouwing van de bedrijven op Agriport A7. Dit plan hebben zij woensdagmiddag gepresenteerd tijdens een persmoment in De Meerhoeve aan de Cultuurweg in Middenmeer.

Historisch besef
Het gebied zou langs de cultuurweg komen te liggen. Een gebied waar volgens de partij de historische betekenis steeds verder verdwijnt. De partij heeft moeite met het verlies van de zichtbaarheid van de historie en zij maken zich net als velen zorgen om de ecologie en biodiversiteit in het kader van de toenemende industrialisatie van de regio. In het nieuwe recreatiegebied zouden naast ecologische vernieuwing ook verwijzingen kunnen komen naar de rol van de regio met betrekking tot het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Datacenters
Het plan is vooral een reactie op de problematiek rondom de datacenters. Het standpunt van SHK en de gehele coalitie in Hollands Kroon is dat alle lopende initiatieven in het kader van de verdere uitbreiding van de datacenters moeten worden afgerond. Hoewel er daarna volgens SHK geen ruimte voor verdere uitbreiding meer is betekent dit wel dat de omvang van de datacenters in de polder nog verder zal toenemen. Onder veel bewoners van Hollands Kroon bestaat hierover teleurstelling.

Dit werd ook woensdag nog eens kenbaar gemaakt door werkgroep Red de Wieringermeer. Zij stonden langs de cultuurweg met een spandoek waarop de verdere uitbreiding van Agriport werd veroordeeld. In een reactie op het plan geeft Jan Meijles van de werkgroep aan dat zij niets zien in het plan, aangezien dit nog steeds betekent dat de verdere uitbreiding van de datacenters door gaat. Daarnaast hekelt hij de totstandkoming en de wijze van presenteren van het plan. Het is volgens Meijles voor SHK vooral belangrijk om de coalitiepartners tevreden te houden, ook al staan de burgers hier helemaal niet achter. De manier waarop het plan gepresenteerd werd, tijdens een persconferentie waar geen burgers voor waren uitgenodigd, is volgens hem ook exemplarisch voor het gebrek aan consideratie voor de mening van de inwoners van Hollands Kroon.

Een nieuwe balans
De gedachtegang van SHK lijkt te zijn dat zij de vestiging van datacenters niet kunnen tegengaan en er dus maar voor willen zorgen dat de overige ruimte voldoende ecoologische diversiteit en mogelijkheid tot recreëren kent. Hierdoor ontstaat er volgens fractievoorzitter Jip Pankras een nieuwe balans. Op de vraag of het dan niet beter is om de vestiging van datacenters tegen te houden om zo de balans in de eerste plaats niet te verstoren antwoordt Pankras dat de toegevoegde waarde van de datacenters op economisch gebied ook meespeelt. Daarnaast is deze discussie volgens hem al verleden tijd. Het gebiedsplan is vastgesteld, de datacenters zijn er en er komen er meer. Hier moet dus wel de komst van nieuwe recreatieve gebieden tegenover staan. Hiermee biedt de partij wel een nieuw perspectief: De datacenters zelf zijn niet zozeer problematisch zolang hier op andere plaatsen groen voor terug komt. “Iedereen heeft het over een compensatie in het versterken van de ecologie en daardoor de biodiversiteit. Echter daar is tot heden nog maar bitter weinig van terechtgekomen. Het waterbergingsgebied is een gebied ter compensatie van de bebouwing van de bedrijven op Agriport A7”, aldus SHK.

Het hoeft niet bij enkel dit gebied te blijven. Wanneer de vraag naar recreatiegebieden groter blijkt te zijn zal SHK dit steunen. Zij hopen het plan binnen vijf jaar tot uitvoering te brengen. Jip Pankras gaf aan er van overtuigd te zijn dat het plan binnen de gemeente positief zal worden ontvangen. Vanuit de eigen coalitie heeft hij al positieve signalen ontvangen. Een impressie van het voorgestelde waterbergingsgebied en de uitleg van SHK zelf vindt u hier.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button