Zakelijk

Machinefabriek Luyt haalt grote order binnen

Den Oever – De Engelse werf en hoofdaannemer Parkol Marine heeft recent bij Scheepswerf en Machinefabriek Luyt in Den Oever een grote order geplaatst voor het ontwikkelen en leveren van twee identieke vislieren met pneumatische bediening, twee rvs ankerlieren, vier rvs loslieren, het volledige tuigageplan inclusief de levering van lummels, gieken en masten voor de twee Engelse viskotters in aanbouw bestemd voor Interfish Ltd. Het betreft twee nieuwe boomkorkotters (beam trawlers). Luyt uit Den Oever lift mee op de investeringsgolf binnen de Engelse visserij.

“Interfish Ltd. heeft onze werf destijds benaderd om de nieuwbouw van beide schepen in Den Oever te realiseren. Onze kennis en ruime ervaring in ontwerp, nieuwbouw, afbouw en klasse specificaties voor Engelse gevlagde viskotters die door LuytT in de vaart zijn gebracht, zoals beam trawler BM-100 en crabber vivier E-1, is een groot voordeel voor klanten. Complexe en wisselende regelgeving als gevolg van de Brexit was voor Interfish Ltd o.a. doorslaggevend om de nieuwbouw van deze twee nieuwe schepen toch in Engeland te laten plaatsvinden. Door jarenlange ervaring met Luyt-lieren op haar eigen vloot, heeft Interfish er wel voor gekozen beide schepen uit te rusten met lieren en masten ontwikkeld en geproduceerd door Luyt in Den Oever. Met deze leveringen krijgen de twee nieuwe Engelse schepen toch een Wieringer tintje. Dat is gezien de huidige roerige tijden binnen de visserij en snel stijgende staalprijzen in de maakindustrie geen vanzelfsprekendheid. We zijn Interfish zeer erkentelijk voor hun keuze voor Luyt en de mooie opdracht”, meldt Jacoline Luijt.

Beide kotters worden uitgerust met 8-trommel Luyt-vislieren, inclusief schommelassen van eigen fabricaat. Er is vooraf veel overleg met Luyt’s verkoop- en engineeringsafdeling gevoerd om een hoogwaardige vislier uit te werken passend bij de specificaties van het schip.

Lierspecialisme
De opdracht geeft veel manuren werk in de draaierij en lierafdeling maar ook extra -internationale- erkenning waarin Luyt zich onderscheidt: lieren. De Engelse order is een mooi vervolg op de serie grote lieren die Luyt vorig jaar heeft geproduceerd en geleverd aan de Belgische nieuwbouwschepen: Z-19, Z-26, Z-91, Z-98, Z-39 en Z-483. Alsook op de Luyt-lieren die afgelopen jaar zijn geleverd aan de Schotse schepen SM-462 en DS-1 van Macduff Shellfish (Scotland) Ltd., dat gespecialiseerd is in de vangst en verwerking van coquilles, langoustines, krabben en wulken vanuit Noordoost-Schotland.

Meer dan 1.100 lieren zijn er inmiddels in 60 jaar door Luyt in eigen beheer ontworpen, ontwikkeld, gefabriceerd en geplaatst aan boord van vele type schepen in binnen- en buitenland. De nieuwste lieren voor Interfish Ltd. krijgen bouwnummer 1135 en 1136.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button