Den Helder

Den Helder staat drie uur op krat voor onderzoek naar lymfeklierkanker: “Gaan er een prachtige eerste editie van maken”

Den Helder – De binnentuin van Hotel Den Helder vormt zaterdag 1 april het podium voor de eerste editie van Den Helder staat op de krat. Zo’n vijftig deelnemers zullen drie uur lang op een krat staan om geld in te zamelen voor onderzoek naar lymfeklierkanker. Medeorganisator Dennis Verhoef kijkt uit naar het evenement: “Hebben een mooie show klaarstaan.”

45 deelnemers hebben zich al ingeschreven voor de eerste editie van Den Helder staat op de Krat. Daarbij is al ruim € 6.000 opgehaald voor Lymph & Co, dat geld inzamelt voor onderzoek naar naar de behandeling van lymfeklierkanker. Om de eerste editie van Den Helder staat op de krat zo soepel mogelijk te laten verlopen zit de organisatie regelmatig met elkaar rondom tafel. “Dit doen we op dezelfde locatie als waar we het evenement organiseren”, vertelt Dennis. “Hotel Den Helder faciliteert ons door de overdekte binnentuin ter beschikking te stellen. Dus wat het weer ook doet, we zitten warm en droog.”

Ongeveer één op de vijftig personen krijgt tijdens zijn of haar leven de diagnose lymfeklierkanker. Een ziekte die ontstaat doordat een afwijkende lymfekliercel (een soort witte bloedcel) abnormaal snel groeit. Lymfeklierkanker kan zich uiten als een zwelling van een klier in bijvoorbeeld de hals, oksels of liezen. Veelvoorkomende symptomen zijn koortsaanvallen, nachtzweten, gewichtsverlies, jeuk en hoofdpijn. Lymfeklierkanker kost jaarlijks het leven van 1.000 mensen.

Lymph & Co
Met Den Helder staat op de krat wordt geld ingezameld voor onderzoek naar betere en effectievere behandelingen van deze ziekte. Volgens Dennis is er nog te weinig aandacht voor lymfeklierkanker, de derde meest voorkomende kankervorm onder kinderen en jongvolwassenen. “En er zijn nog onvoldoende goede behandelingsmogelijkheden”, vertelt de medeorganisator. Dennis heeft als voormalig patiënt van lymfeklierkanker een kort lijntje met Lymph & Co. Hierdoor verliep het contact met de door Prins Bernhard Junior opgerichte stichting eenvoudig. “We worden met deze eerste editie dan ook volledig ondersteund door deze mooie belangeloze organisatie om er een prachtige eerste editie van te maken.”

De deelnemers die zich aanmelden voor Den Helder staat op de krat worden voorzien van de nodige attributen. Zo krijgen zij een speciaal T-shirt en een tasje met inhoud om de drie uur op het krat door te komen. Op dat kleine platform hoeven zij zich geen moment te vervelen: er is namelijk live entertainment van artiesten en dj’s. Zo maken Japi, Adriaan Bais, DJ Eric Houweling en Sportcoach Rik Niks maken hun opwachting tijdens Den Helder staat op de krat. Onder meer figurantengroep OuderwetZ, Stadspartij Den Helder, Sportschool Theo Komen en duurzame zorginstelling De Klimop zullen op een krat staan voor het goede doel.

Donaties
De steun onder de donateurs is groot. Zo doneert Frank met het volgende bericht: “Iedereen kent wel iemand in zijn of haar “kring” die aan deze vreselijke ziekte is overleden. Net zoals ik. Daarom vind ik het belangrijk dat er geld ingezameld wordt om onderzoek hier naar te kunnen doen.” Ook Petra steunt de actie met een donatie: “Super initiatief. Rot ziekte in welke vorm ook. Met en voor elkaar mag nooit verdwijnen in onze samenleving. Respect!!”

Den Helder Staat is dezelfde organisatie die voorheen de SamenLoop voor Hoop organiseerde. Door de coronapandemie stopte KWF landelijk met dit evenement. “We hebben een poging gewaagd om dit op eigen benen nieuw leven in te blazen, maar dit was voor ons nu op eigen houtje iets te hoog gegrepen”, licht Dennis toe. Omdat de organisatie wel graag door wilde gaan met een evenement ten behoeve van de strijd tegen kanker, ontstond Den Helder staat op de krat. “Daarbij is de prestatie om drie uur lang op een krat te staan.” Den Helder Saat wil in de toekomst vaker zulke evenement organiseren. De focus ligt daarbij op het ondersteunen van stichtingen, organisaties of personen in de strijd tegen een levensbedreigende of chronische ziekte.

Startschot door burgemeester De Boer
De binnentuin van Hotel Den Helder is 1 april vanaf 12:00 uur geopend voor de eerste editie van Den Helder staat op de krat. Om 13:00 uur wordt het startschot gegeven door burgemeester Jan de Boer. “Uiteraard is iedereen welkom om deze toppers aan te moedigen”, laat Dennis weten. “Iedereen mag ook mee genieten van de mooie show die we hebben klaarstaan. Het non-stop entertainmentteam gaat hun uiterste best doen deze drie uur voor de deelnemers snel te laten verlopen.” Wie zich nog wil als deelnemer wil inschrijven voor Den Helder staat op de krat moet snel zijn: er zijn nog maar een paar plekjes over.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button