Kop van Noord-Holland – Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de Landelijke Monitor Leegstand gepubliceerd. Daaruit blijkt dat in gemeente Den Helder op 1 januari 2022 één op de 39 gebouwen leegstond (2,5%). In Hollands Kroon was één op de 49 gebouwen onbewoond (2%).
Van de 30.290 door het CBS onderzochte verblijflocaties in Den Helder stonden er op 1 januari 2022 770 leeg (2,5%). Daarmee is het percentage leegstaande gebouwen in de havenstad hetzelfde als het jaar daarvoor. Wel was er een daling te zien in het aantal leegstaande winkels in het centrum van de stad. In 2021 werd 11% niet gebruikt, in 2022 was dat gedaald naar 8,2%. Zo blijkt uit cijfers van de Monitor Detailhandel 2021-2022. Dat was de grootste daling in heel provincie Noord-Holland.
De meeste leegstaande gebouwen in Den Helder waren woningen: dat waren er 530 van de 770 (68,8%). Op plek twee in de meest voorkomende leegstaande panden staan industriepanden: dat waren er 110 (14,2%). Op 1 januari 2022 stonden zestig winkels leeg.
Hollands Kroon
Ook in gemeente Hollands Kroon waren woningen de meest voorkomende leegstaande gebouwen. Van de 22.640 onderzochte verblijfsobjecten stonden er 460 leeg. 410 daarvan waren huizen (89,1%). Twintig industriepanden hadden te maken met leegstand (4,3%), gevolgd door tien kantoorpanden en tien winkels (samen 4,3%).
De gemeente heeft een omgevingsvisie ontwikkeld waar ook de leegstand in de gemeente wordt behandeld. Hollands Kroon geeft aan herbestemming (iets een andere functie geven) als een mogelijkheid te zien om leegstaand aan te pakken. Ook sloop is een optie. “Er moeten keuzes gemaakt worden, aangezien het op termijn onmogelijk zal zijn ieder pand een nieuwe bestemming te geven”, valt te lezen op de website van de gemeente. “Het taboe-woord “sloop” en de bekostiging hiervan, zijn cruciale elementen in het nadenken over de toekomst hiervan. Leegstand wordt beïnvloed door vele trends en ontwikkelingen, dit maakt dat het vraagt om een dynamische aanpak.” Om de leegstand in Hollands Kroon aan te pakken, maakt de gemeente gebruik van een leegstandsteam dat de verschillende mogelijke instrumenten beschrijft, uitwerkt en uitvoert. “Leegstand van gebouwen is de uitdaging voor de (zeer nabije) toekomst. Wij zetten om deze reden een leegstandsteam in, dat proactief inspeelt op het dynamische onderwerp leegstand.”
Leegstaande woningen per wijk
Ook heeft het CBS het aantal leegstaande woningen per wijk in gemeente Den Helder in kaart gebracht. Zo kende Stad binnen de Linie-Oost met 180 lege woningen de grootste leegstand. In Nieuw Den Helder-West en Julianadorp was de leegstand het minst groot: in beide gebieden waren dertig panden onbewoond.
In Hollands Kroon is de leegstand in Winkel, Nieuwe Niedorp, Oude-Niedorp en Barsingerhorn en omgeving met 30 leegstaande gebouwen het minst groot. Wieringermeer telde met 110 onbewoonde verblijfsobjecten de grootste leegstand.
Oplossingen
Wanneer een woning leeg komt te staan, wordt er soms voor gekozen deze te slopen. Toch hoeft dit niet altijd de oplossing te zijn. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de zomer van 2022. Leegstaande woningen van wooncorporaties die toch al op de lijst stonden om gesloopt te worden, werden toen gebruikt voor de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen. Zo konden zij hun intrek nemen in Anna Paulowna, Wieringerwerf en Middenmeer.
Ook in Den Helder zijn er verschillende initiatieven om de leegstand tegen te gaan. Zo kan via de website van de gemeente contact worden opgenomen om leegstand in de binnenstad te melden. Dit is mogelijk wanneer een gebouw zes maanden of langer leegstaat. Daarnaast is het in Den Helder sinds begin 2022 verboden gebouwen langere tijd leeg te laten staan. Het gaat om de gebieden in het Centrum, de Visbuurt, de Van Galenbuurt en de Oostslootbuurt