Hollands KroonUitgaan

Dodenherdenking in de Hippolytuskerk

Hippolytushoef – “Zoo lang ik hoop te leven” is het thema van de dodenherdenking die op donderdag 4 mei om 18.30 uur plaatsvindt in de Hippolytuskerk. Het thema is gebaseerd op het gelijknamige boek van Claudia Carli. Zoo lang ik hoop te leven is het waargebeurde verhaal van Alida, haar gezin en haar klasgenoten. Het is een verhaal over liefde, onderdrukking en het hartverscheurende noodlot dat samenkomt in een poëziealbum.

Nederland, 1941: tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Alida (Alie) Lopes Dias twaalf jaar en voor haar verjaardag krijgt ze een poëziealbum. Alie is Joods en aan het begin van het nieuwe schooljaar in 1941 moet ze net als alle andere Joodse kinderen naar een Joodse school. Terwijl het net rond hen begint te sluiten, gaat het dagelijks leven door en Alie laat al haar vriendinnetjes in het album schrijven. Het laatst gedichtje wordt eind 1942 opgeschreven. In het voorjaar van 1943 worden Alie en haar moeder zelf van huis gehaald en naar Kamp Vught gebracht om van daaruit gedeporteerd te worden naar Sobibór. Van de negentien meisjes die in het album schreven overleefden er maar zes de oorlog. Alie’s zus Gretha overleefde de oorlog en vond bij thuiskomst het album terug.

Geïnteresseerden zijn welkom de herdenking bij te wonen of om mee te kijken via de livestream. De muziek tijdens de bijeenkomst wordt verzorgd door het Museumkoor en Harmonieorkest Apollo. Aansluitend wordt in een stille tocht naar de begraafplaats Zandburen gelopen. Bij de graven van de geallieerden klinkt de Taptoe en wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht gehouden. Daarna worden bloemen gelegd door de gemeente Hollands Kroon en de veteranencontactgroep Wieringen, zij worden bijgestaan door Scouting Corvus Corone.

Livestream
De link voor de livestream vanuit de kerk wordt vooraf gedeeld via de Facebook– en Instagrampagina’s van het 4 mei comité Wieringen.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button