Texel

Groot Europees kustonderzoek bezoekt Texel

Texel – Wetenschappers van het Groot Europees kustonderzoek komen 25 april tot 2 mei naar Texel. Parallel aan de expeditie zijn er activiteiten voor het publiek bij Ecomare, De Krim en De Toegift.

Wetenschappers gaan in 2023 en 2024 langs de hele kust van Europa watermonsters nemen en analyseren. Dit grootschalig maritiem onderzoek wordt gedaan door het European Molecular Biology Laboratory (EMBL) in samenwerking met lokale partners zoals het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel. Er wordt gekeken op alle niveaus: van virussen en bacteriën tot dieren en planten.

Tussen vrijdag 28 april en maandag 1 mei kunnen bezoekers bij Ecomare, vakantiepark De Krim en De Toegift terecht voor allerlei activiteiten:

  • Op vrijdag 28 april om 20:30 uur is iedereen welkom in De Toegift in Den Hoorn voor een participatieve lezing van wetenschappers van NIOZ en de EMBL-expeditie. Let op: deze lezing is in het Engels, gratis toegankelijk.
  • Op vrijdag 28 en zondag 30 april staan er wetenschappers met een speciale stand in het museum van Ecomare. Bezoekers van Ecomare kunnen dan tussen 10:00 en 15:30 uur door microscopen naar verschillende organismen kijken en uitleg krijgen van de onderzoekers.
  • Op zaterdagochtend 29 april is er bij De Krim in De Cocksdorp een workshop gericht op de gezondheid van onze planeet en de connectie tussen mens en aarde.
  • Op maandag 1 mei staat de speciale stand van de wetenschappers van 14:00 tot 18:00 uur bij De Krim. Bezoekers kunnen daar door microscopen naar verschillende organismen kijken.

Europees onderzoek
De EMBL-expeditie heet TREC – TRaversing European Coastlines. Letterlijk betekent dit: het maken van een doorsnede van de Europese kustlijn. Het doel van de expeditie is tweeledig. Enerzijds gaat het om het in kaart brengen van de kustecosystemen en hun interacties met lokale organismen en ecosystemen. Als tweede wordt de impact van mens en klimaatverandering op deze ecosystemen onderzocht. Er wordt op alle niveaus gekeken, van moleculair- tot ecosysteemniveau. Wetenschappers uit maritieme onderzoekscentra uit alle Europese kustlanden werken mee met het onderzoek. Ook het NIOZ neemt deel in de persoon van Andy Haas. Haas is microbioloog en onderzoeker bij het NIOZ. Hij zal aan zowel de Noordzee- als de Waddenzee-kant van het eiland monsters nemen als onderdeel van de expeditie.

Meer informatie over het publieksprogramma is te vinden op www.nioz.nl/trec.

Toon meer

Nadia Krijns

Nadia is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Julianadorp. Ze is bereikbaar via nadia@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button