TexelUitgaan

Op avontuur in Museum Kaap Skil

Advertentie:

Texel – Bezoekers kunnen in de meivakantie verschillende activiteiten ondernemen bij Museum Kaap Skil. Zo zijn er de vaste tentoonstellingen met onder andere unieke opgedoken vondsten uit het 17e-eeuwse Palmhoutwrak, vele strandvondsten van jutters en het openluchtmuseum.

De duikers hebben veel bijzondere voorwerpen boven water gehaald. Ze zijn afkomstig van scheepswrakken die al eeuwen op de zeebodem liggen. Elk voorwerp vertelt een eigen verhaal: van verre reizen die eindigden met een schipbreuk bij Texel of van schepen die vol handelswaar op een zandbank liepen en vergingen, nog voordat ze aan de reis waren begonnen. Eén van die scheepswrakken is wel heel uniek: het Palmhoutwrak. Een schip vol met de meest exclusieve spullen, waaronder een prachtige zijden jurk, die nu te zien is in het museum.

Over De Jurk uit het Palmhoutwrak raken de wetenschappers niet uitgepraat. Van wie dit kostbare kledingstuk is geweest, weten ze niet. Dankzij dit mysterie kan iedereen zijn of haar fantasie erop loslaten. Hier borduurt kunstenaar Paulien Valk op voort, met haar workshop De Jurk en het Scheepswrak. Op woensdag 26 april en 3 mei zit Paulien van 14:00 tot 16:00 uur klaar in de Museumstudio met stof en andere materialen. Ze helpt bezoekers op weg om er iets moois mee te maken.

Avonturen
Hoe zou het leven op een VOC-schip eruit hebben gezien? De bemanning bestond uitsluitend uit mannen en jongens, die maandenlang van huis waren en onder zware omstandigheden leefden en werkten. In 1765 scheepte de elfjarige Jacob Haafner zich in om als scheepsjongen de oceanen over te varen. Wat nam hij mee op deze reis over zee? Wat maakte hij mee? Op 25 april en 2 en 4 mei kunnen bezoekers het ontdekken bij de activiteit ‘Avonturen van een scheepsjongen bij de VOC’, tussen 14:00 en 15:00 uur in de Museumstudio.

Strandjutten zit de eilandbewoners in het bloed. Het levert niet alleen mooie vondsten op, maar ook veel sterke verhalen. De jutters vertellen graag over hun avonturen in weer en wind, waarbij ze de strandvonder te slim af waren of een bijzondere vondst deden. Data en tijden staan in de agenda op de website van Kaap Skil.

Toon meer

Nadia Krijns

Nadia is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Julianadorp. Ze is bereikbaar via nadia@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button