Texel

Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer

Advertentie:

Texel – De achterkamer van de Oudheidkamer op Texel heeft afgelopen winter een nieuwe vloer gekregen. De balken waren deels verrot en moesten worden vervangen. Tijdens de werkzaamheden zijn twee archeologische vondsten gedaan: een benen lepeltje en een marmeren knikker. De vondst van de knikker was extra frappant, aangezien er tegelijkertijd werd gewerkt aan een nieuwe tentoonstelling over speelgoed. De knikker is meteen in de tentoonstelling opgenomen.

Toen de vloer in de achterkamer eenmaal open lag, is van de gelegenheid gebruik gemaakt om 30 centimeter van het zand eronder weg te graven en te vervangen door een laag schelpen. Dit geeft een betere vochthuishouding. Bij het verwijderen van het zand is goed opgelet of er historische objecten in zaten en daarbij werden de knikker en het lepeltje ontdekt.

Het Engelse woord voor knikker is marble, wat marmer betekent. Toch is het bijzonder dat deze knikker echt van marmer is. Marmer moest uit het Middellandse Zeegebied komen en was dus veel duurder dan klei of steengoed, waar de meeste knikkers van werden gemaakt. Er wordt al vele generaties lang met knikkers gespeeld. In de tentoonstelling Spelen met het verleden, die op de bovenverdieping van het museum is ingericht, is de knikker geplaatst in de vitrine met het oudste speelgoed.

Opgraving lepel
Ook van het lepeltje is het materiaal bijzonder. In Noord-Holland is slechts één andere lepel van been opgegraven en dat was ook op Texel. Deze kwam tevoorschijn bij de opgraving op de Groeneplaats in 2017. Lepels zijn vaker van hout of metaal gemaakt. Waar deze precies voor diende is niet zeker, het formaat zit tussen een eet- en een theelepel in. Misschien om kinderen pap mee te voeren?

De nieuwe vloer in de achterkamer bestaat uit brede, eiken planken die met klinknagels zijn bevestigd en eruit zien zoals het vroeger ook was. Het oudhollands ingerichte huis met pittoreske kruidentuin is doordeweeks en op zaterdag open voor bezoek. Ook de kleurrijke, speelse tentoonstelling op de bovenverdieping maakt een bezoek meer dan waard. Meer informatie en de openingstijden zijn te vinden op oudheidkamertexel.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button