Kop van Noord-HollandVideo

Zonnebrandpalen bij Noordwest: ‘Zonnebrandcrème gebruiken moet écht een gewoonte worden’

Advertentie:

Den Helder – Noordwest stelt voor het tweede jaar op rij gratis zonnebrandcrème beschikbaar voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Op alle locaties zijn zonnebrandpalen geplaatst bij de uitgangen. Hiermee wil het ziekenhuis de bewustwording vergroten. Dermatoloog Adinda van Ginkel legt uit waarom een goede zonbescherming zo belangrijk is.

“Huidkanker komt steeds meer voor, het is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Dat aantal is de afgelopen tien jaar verdubbeld. De belangrijkste oorzaak hiervoor is overmatige blootstelling aan de zon en zonverbrandingen in de jeugd. Als dermatologen zien we dat er nog steeds niet voldoende zonnebrandcrème gebruikt wordt. We vinden het belangrijk dat er meer aandacht komt voor preventie. Want minder zonschade betekent ook minder risico op huidkanker.”

“Zonnebrandcrème gebruiken moet écht een gewoonte worden: je gaat naar buiten, dus je smeert je in”, benadrukt Van Ginkel. “Ook als je gaat sporten, gaat varen of in de tuin gaat werken. Veel mensen smeren nog steeds niet ruim en frequent genoeg om de maximale bescherming te hebben. Dan creëer je eigenlijk een vals gevoel van veiligheid. Ook voor mensen die nooit verbranden is het advies om zich wel in te smeren. Want ook als je niet verbrandt kan blootstelling aan de zon schadelijk zijn en uiteindelijk huidkanker veroorzaken. Het smeeradvies voor zonnebrandcrème is: smeer dik, herhaal het elke 2 tot 3 uur en gebruik een crème of lotion met SPF 30 of hoger.”

Huidkankerzorg
“Als je een plekje op je huid hebt dat je niet vertrouwt is het altijd verstandig om het te laten checken bij de huisarts. Dat kan bijvoorbeeld een moedervlek zijn die er eerst niet zat of die van kleur of vorm verandert, een wondje dat niet geneest of weer open gaat. We hebben bij Noordwest een goede samenwerking met de huisartsen in de regio. Zij schatten in of het nodig is om een patiënt door te verwijzen. Voor huidkankerzorg kunnen patiënten terecht bij alle locaties van Noordwest en Centrum Oosterwal. We werken in een multidisciplinair team waarin naast dermatologen ook oncologisch chirurgen, radiotherapeuten, plastisch chirurgen, hoofdhalschirurgen en pathologen zitten.”

De zonnebrandpalen bevatten een zonnebrandlotion met SPF 50. De lotion is waterbestendig, vrij van parfum en ook geschikt voor kinderen. De palen staan bij alle uitgangen van de locaties in Alkmaar, Den Helder, Schagen, Heerhugowaard en bij Centrum Oosterwal.

Informatieavonden
Noordwest organiseert informatieavonden over huidkanker en het belang van huidbescherming. Op dinsdag 18 juni is er een informatieavond in Den Helder en op maandag 24 juni op locatie Alkmaar. Deze bijeenkomsten zijn gratis bij te wonen. Aanmelden kan via e-mail infodermatologie@nwz.nl (Den Helder) en derma@nwz.nl (Alkmaar). Vermeld in de e-mail naam, telefoonnummer en het aantal personen.

Regio Noordkop vroeg in mei 2020, tijdens de Dag van de Zonnebrand, al aandacht voor deze kwestie. Bekijk de destijds gemaakte video hieronder nog eens!

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

1 reactie

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button