Den Helder

Camping de Donkere Duinen is verkocht: Plannen voor 35 luxe vakantievilla’s

Advertentie:

Den Helder – Camping de Donkere Duinen is verkocht aan ontwikkelaar Kontour Vastgoed. Het bedrijf heeft vergevorderde plannen om op het terrein 35 luxe vakantiewoningen te realiseren. Dinsdagavond werden de plannen in Bibliotheek School 7 gepresenteerd aan gemeenteraadsleden. Kontour hoopt een “nieuwe doelgroep in het hogere segment, die kiest voor natuur, cultuur, service en kwaliteit” naar Den Helder te halen.

Kontour is gespecialiseerd in het ontwikkelen en het verkopen van hoogwaardige tweede woningen. Alle projecten van de organisatie hebben een exclusief en kleinschalig karakter. De woningen staan meestal midden in de natuur en hebben qua design en concept een sterke relatie met de omgeving en de regio. Het bedrijf bestaat sinds 2006 en is onderdeel van VolkerWessels, één van de grootste bouwbedrijven van Nederland.

Midden in de natuur
Directeur Hielke Tillema presenteerde de plannen dinsdagavond in Bibliotheek School 7. Aanwezig waren een tiental raads- en commissieleden uit de Helderse politiek. Volgens Tillema zijn de plannen voor de vakantiewoningen al bijna drie jaar in ontwikkeling. In eerste instantie zouden het 50 villa’s worden, maar inmiddels is gebleken dat 35 beter in de omgeving past. Die inpassing is voor Kontour erg belangrijk, maar ook voor de betrokken overheidsinstanties: Het bedrijf is achter de schermen aan het werk met de nodige natuuronderzoeken. De camping is immers omringd met Natura 2000 gebied.

Kontour is van plan om die natuur als het ware ‘naar binnen te trekken’, waardoor de villa’s straks midden in het bos komen te staan. De slagboom verdwijnt: Inwoners of bezoekers van Den Helder kunnen straks gewoon door het gebied lopen, waarin de villa’s ‘organisch verstrooid’ worden geplaatst. Parkeren moet aan de buitenkant. Tillema was ook duidelijk over de duurzaamheidsambities: Er hoeven eigenlijk geen bomen te verdwijnen. Er wordt niet in het bos gebouwd, maar op de reeds bestaande vlaktes. De woningen worden ook toekomstgericht gebouwd, met laadpalen voor elektrische auto’s en moderne sensoren voor verwarming en energiebesparing.

Een ontwerp van de nieuwe villa’s in vogelvlucht.

Hogere segment
Het klinkt allemaal erg luxe, en dat is het ook. Kontour richt zich specifiek op het duurdere segment: Vakantiewoningen voor mensen met een dikke portemonnee, welke in Den Helder eigenlijk nog niet bestaan. Er is wel een markt voor denken de ontwikkelaars. Den Helder is volgens hen een ‘onontdekte outpost’, zonder massatoerisme en met volop natuur en recreatie. De woningen zullen tussen de 130- en 200 vierkante meter zijn en volledig ingericht te koop worden aangeboden vanaf een bedrag van €600.000,-. In de voorlopige schetsen hebben de woningen verwijzingen naar het maritieme karakter van Den Helder. Een identiteit die de ontwikkelaars graag willen laten terugkomen in hun plannen.

De woningen worden verkocht aan particuliere investeerders, maar worden beheerd door één partij en vervolgens verhuurd voor recreatief gebruik. Voor het beheer wordt een lokale partij gevonden. Zo ook voor andere services als de boodschappen, fietsverhuur of zelfs massage aan huis. Kontour gaat de komende tijd op zoek naar partijen uit Den Helder die deze services kunnen bieden aan de vakantiegangers.

Procedure
De eigenaren van de camping hebben volgens Tillema besloten te stoppen. Inmiddels is de grond ook in handen van Kontour. De gehele camping zal komen te verdwijnen. Op korte termijn vindt er een informatieavond voor omwonenden plaats en in juni begint het bedrijf met de bestemmingsprocedure. Participatie van de gemeenschap staat bij Kontour hoog op de agenda, zegt het bedrijf. Wanneer alles spoedig verloopt en de gemeenteraad instemt met de plannen kan over een jaar begonnen worden met de bouw. Die zal ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen.

Veel van de aanwezige gemeenteraadsleden waren positief over de plannen. De vertegenwoordigers van GroenLinks zagen nog wel een aantal bezwaren, onder andere aangedragen door de lokale vogelwerkgroep. Het is toch een bouwproject in het enige stukje bos van Den Helder. Ook door D66 en fractie Bazen werd de wens uitgesproken om zo duurzaam mogelijk te bouwen, het liefst klimaatneutraal. Leden van het CDA en Beter voor Den Helder noemden de plannen een aanwinst voor de stad.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

7 reacties

  1. Ik had het mooier en beter gevonden als het een camping was gebleven. Daar zijn er steeds minder van. Meer en meer worden de mooiste stukjes Nederland overgenomen door ontwikkelaars en de dikke portemonnee. Met lelijke vakantievilla’s, van die eenheidsworsten. Waar mogen straks de mensen met een kleine beurs nog kamperen?

  2. je hebt helemaal gelijk er blijft geen camping over alles voor het grote geld

  3. Het blijft natuurlijk wel Den Helder. Ontwikkelen, verkopen en wegwezen? Verhuur garantie voor …..jaar, alsook een rendementspercenrage voor…jaar? In te vullen door Kontour Vastgoed.

  4. Weer een club van die aasgieren die over de ruggen van de “gewone” man heenwalsen en haar zakken vullen nadat iedereen eraf getrapt is die graag van zijn oude dag wil genieten of met de kids er uit willen wanneer het hun uitkomt!
    Bedankt voor het (on) begrip van de gemeente.

  5. Ik baal als een stecker. We mochten van de huidige eigenaren altijd elektriciteit gebruiken om met een lamp nachtvlinders te lokken op een laken om die nachtvlinders te fotograferen. Ik ben bang dat daar straks geen mogelijkheden meer voor zijn.

  6. Nieuw project voor Henk van Kuik ? om deze bouw proberen tegen te houden ?

  7. Heel verdrietig. Prachtige camping, midden in de natuur en voor gewone mensen zoals wij.

Wellicht ook interessant

Back to top button