Column

Column: Plannetje coalitie heeft perfect gewerkt

Adverentie

De ene na de andere partij gaf in de afgelopen periode aan niet langer mee te willen werken aan de vorming van een nieuwe coalitie, om welke reden dan ook. Het gevolg: de oude coalitie blijft over, waarmee (volgens mij) het vooropgezet plan perfect heeft gewerkt.

Toen op de avond van de verkiezingen, in de Stadshal van De Kampanje, de voorlopige einduitslag bekend was gemaakt, was voor veel insiders al duidelijk hoe de parendans in het Helderse zou eindigen: met de oude coalitie. Carlo Assorgia van Beter voor Den Helder zei het die avond in de microfoon en dus voor iedereen thuis en in de zaal te horen: de coalitie heeft nog een meerderheid, mooi!

Daarmee zei hij dat die coalitie gewoon door zou regeren en waar Assorgia het eerlijk en hardop toegaf (en daarvoor door velen werd verguist), lieten ook de leden van CDA, VVD, Seniorenpartij, PvdA, Stadspartij en ChristenUnie (zij het een stuk voorzichtiger) doorschemeren dat dit hun insteek voor de komende onderhandelingen zou zijn.

Om te voorspellen dat de grote winnaar buiten de boot zou vallen was geen groot ziener nodig. Behoorlijk Bestuur had voor de verkiezingen de eigen glazen al ingegooid door zeker een jaar lang een campagne te voeren (in en buiten de raad) die in het kort gezegd neerkwam op: de rest deugt niet, stem op ons! Dat deze partij in de dagen na de verkiezingen haar grootste beloftes al overboord gooide, was voor haar kiezers een slag in het gezicht, maar maakte voor de oude coalitie niet uit. Hoe dan ook: BB zou geen deel uitmaken van de nieuwe coalitie. De afgelopen twee maanden volgden poppenkast en toneelspel om net te doen alsof de verkiezingsuitslag serieus werd genomen, maar velen wisten wel beter.

 • De PVV mocht niet meedoen, omdat de landelijke partijen hier een veto over uitgesproken hadden.
 • Samen Actief zegt we doen niet mee; maar die waren toch al nooit serieus in beeld.
 • Fractie Bazen was na de afsplitsing van de Senioren ook buiten beeld; dat vond de oude coalitie een beetje jammer, maar heel erg was het ook niet.
 • D66 zou de nieuwe partij in de coalitie moeten worden, maar wil dus niet meedoen; de oude coalitie had dit liever anders gezien, maar net als bij Bazen: heel erg is het ook weer niet.
 • GroenLinks stapt uit de gesprekken: Net als BB zat GL er vanaf het begin voor spek en bonen bij, de oude coalitie was nooit serieus van plan deze partij op te nemen in de groep.

Het wordt dus voortzetting van de oude coalitie met vermoedelijk een groot deel dezelfde wethouders (De Vrij, Kos, Visser, Duijnker en Wouters). Alleen CDA en CU moeten nog een naam doorgeven voor het college. De coalitie heeft straks een 16-15 meerderheid in de raad en dat is de kleinste meerderheid die mogelijk is. Wellicht niet wenselijk, maar voor betrokkenen ook geen ramp, zolang de partijen elkaar maar stevig vasthouden en de coalitiediscipline sterk is. Bij lastige besluiten is in de raad nu even geen ruimte meer voor ziekte, vakantie of een andere mening. Dat was in de vorige raadsperiode geen probleem, de komende tijd is het uitgesloten.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

3 reacties

 1. Wat dhr Boutkan gemakshalve weglaat, is het gegeven uit de formatiegesprekken dat daar De Stadspartij heeft aangegeven niet mee te doen in een 16-15 situatie. Dat zet de hele column op losse schroeven. En wat betreft de tekenchantage, ook onvermeld, die geeft aan hoe onzeker het sputterende motorblok is over hun stadhuishobby: want er is geen Raadsbesluit Stadhuis. Of kan dhr Boutkan mij de notulen ervan sturen?

  1. “De Stadspartij heeft aangegeven niet mee te doen in een 16-15 situatie”
   Volgens mij hebben ze wel vaker wat beloofd en geroepen. Als ik er op mag wedden gaat de huidige coalitie gewoon verder. Met volledige minachting voor de kiezers.

 2. Nu de R.v.S de gemeente gelijk heeft gegeven in de stadhuisffaire staat een deelname van Pieter Kos aan een coalitie met BB niets meer in de weg. Zijn belofte niet in een coalitie te stappen in een 16-15 verhouding kan hij daarmee gestand doen.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: