Julianadorp – Ondanks vertraging rondom de stikstofvergunningen ging de bouw van de een na laatste fase van een van de nieuwste woonwijken in de gemeente, de Willem Alexanderhof, op tijd van start. Wethouder Bais nam met veel genoegen plaats in de heimachine om de eerste paal in de grond te slaan, maar niet voordat zij namens de gemeente een geluksmunt plaatste.
De nieuwe fase van de wijk gaat in drie delen gebouwd worden, en telt in totaal 111 woningen. Daarmee is de wijk nog niet af, aldus Kees Jan Tuin: “Uiteindelijk komen er in totaal 233 woningen, en ik verwacht dat wij met twee en een half jaar de wijk helemaal gerealiseerd hebben”. Aan het roer van de Helderse Bouw Kombinatie is Tuin verantwoordelijk voor de uitvoering van de wijk. Geen gemakkelijke opgave, want het zijn roerige tijden voor de bouw.
Geen problemen
Al langere tijd is er een scheve relatie tussen een hoog aantal woningzoekenden en de realisatie van nieuwbouwprojecten. Veel bouwmaterialen zijn slecht leverbaar, en van de materialen die wel leverbaar zijn is een groot deel onderhevig aan een flinke inflatie. Toch hoeft dit voor de huidige fase van de wijk nog geen problemen op te leveren, aldus Tuin. “Ik verwacht in 2024 minder landelijke productie door het niet afgeven van vergunningen. Hierdoor ontstaat meer ruimte op de markt om mensen en materialen geleverd te krijgen. Dat heeft in ieder geval qua snelheid een voordeel, en normaal gesproken stabiliseren de prijzen dan ook.”
De gemeente Den Helder is, ondanks de hobbels in de bouwsector, voornemens om voor 2030 ten minste 1500 woningen gerealiseerd te hebben. Volgens wethouder Bais, die de eerste paal sloeg van het nieuwe deel van de Alexanderhof, is aan dit vooruitzicht vooralsnog niets veranderd. ” We hebben de hobbels goed in het vizier, en die 1500 is nog steeds een realistisch getal. We hebben de projecten tegen het licht gehouden in relatie tot de stikstofberekeningen die er nu liggen. Die kunnen nog veranderen, zowel in ons nadeel als in ons voordeel. Zo als het er nu voor staat kunnen we de plannen realiseren.”
Stilstand
Tuin is iets minder positief over de lange termijn. Volgens hem is het niet onrealistisch te denken dat de bouw in de komende twee jaar piepend en krakend tot stilstand gaat komen. Volgens hem is dit mede te wijten aan naar zijn inziens oneerlijk overheidsbeleid. “De bouw produceert minder dan één procent van de stikstof in Nederland, en toch worden we er hard door geraakt. Dat is in mijn ogen toch niet helemaal terecht. Ik hoop toch dat we in de komende jaren weer mogen bouwen op locaties waar al een bestaand bestemmingsplan voor is.”
Hoewel Bais positief is over de bouwplannen, wordt er ook over eventuele alternatieven nagedacht, en daarin staat het college niet alleen. In buurgemeente Hollands Kroon wordt bijvoorbeeld gekeken naar woningsplitsing, al is dit idee in Den Helder niet aan de orde. Bais: “Waar we wel mee bezig zijn is het realiseren van Flexwoningen. Hier kan twee jaar in gewoond worden, waarna de bewoners doorstromen naar een andere huur- of koopwoning. Daar is vorige maand een startnotitie voor aangenomen in de gemeenteraad, en daar gaan we ons nu op focussen”.