Den HelderVideo

Zorgvrijwilliger Jenny onthult een bijzonder cadeau: “Mijn herinnering hieraan gaat al zeker zestig jaar terug” (video)

Den Helder – Voor vrijwilliger Jenny van der Wal begon woensdag 24 mei zoals altijd, oude liedjes spelen met de accordeon voor de bewoners van zorglocatie De Groene Vecht. Ze had alleen niet in de gaten dat het vandaag helemaal om haar ging. Een delegatie van het van Gogh Museum kwam speciaal voor haar vanuit Amsterdam naar Den Helder. Vanwege hun vijftigste verjaardag geven ze vijftig vrijwilligers in Nederland een bijzonder geschenk. Uit de vele nominaties viel de keuze onder meer op Jenny, vrijwilliger bij Zorggroep Tellus.

Vanaf vandaag hangt in het verzorgingstehuis een nauwelijks van echt te onderscheiden reproductie van het meesterwerk ‘Vissersboten bij Les Saintes-Maries-de-la-Mer’ van Vincent van Gogh. Het schilderij krijgt een prominente plek in het restaurant. Zo kunnen ook alle bewoners, bezoekers en natuurlijk de andere vrijwilligers het schilderij bewonderen.

Artikel gaat verder onder video

Onwaarschijnlijk toeval
“Vroeger hadden we bij mijn ouders een catalogus met alle werken van Van Gogh en dit schilderij was altijd mijn lievelingsschilderij”, legt Jenny uit hoe ze het schilderij leerde kennen. Het was een extra mooie verrassing: Jenny had het schilderij namelijk nog nooit in het echt gezien.

Dat was onwaarschijnlijk toevallig, want die informatie was niet bekend bij het Van Gogh Museum. Ze kozen het schilderij omdat het vanwege het onderwerp goed bij Den Helder past. De zee, de vissersbootjes, meeuwen in de lucht. Niet verwonderlijk ook de reden dat Jenny het schilderij zo mooi vindt. “Dat vogeltje, die meeuw, het water, dat hoort gewoon bij Den Helder”, vertelt van der Wal over het schilderij.

Met de actie, in samenwerking met de VriendenLoterij, wil het Van Gogh Museum vrijwilligers in Nederland in het zonnetje zetten. “Schilderijen van Vincent van Gogh geven kleur aan het leven”, schrijft het museum, “ook vandaag zijn er Vincents onder ons: mensen die anderen in hun omgeving inspireren met hun talent en bevlogenheid.”

Unieke reproductie
De reproductie is een indrukwekkend staaltje moderne technologie. Eerst is een 3D-scan gemaakt van het schilderij, waarmee het tot in de kleinste details in kaart is gebracht. Vervolgens is de scan in hoge resolutie geprint, inclusief reliëf. Zelfs de zegels die door de jaren heen op de achterkant op het origineel zijn aangebracht zijn op de print terug te vinden. Naast ‘Vissersboten bij Les Saintes-Maries-de-la-Mer’ zijn er nog acht andere meesterwerken gereproduceerd. De reproducties zijn verschenen in een beperkte, genummerde oplage van 260 stuks, waarvan er nu dus één in Den Helder hangt.

Voor Jenny is De Groene Vecht nu een driedubbel bijzondere plek. Vanwege het vrijwilligerswerk, het schilderij, maar niet in de laatste plaats omdat haar man er sinds tien maanden woont. “Ik ben hem ook enorm dankbaar”, vertelt Jenny, die naast het vrijwilligerswerk ook mantelzorger is voor haar man. “Van hem mag ik, ondanks de ziekte, de deur uit om het vrijwilligerswerk te doen. Ik ben heel blij en trots met hem.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button