Politiek

Coalitie Hollands Kroon in beraad na bewogen avond

Advertentie:

Anna Paulowna – Plots is het binnen vierentwintig uur crisis. In het doorgaans politiek rustige Hollands Kroon heeft Wethouder Lilian Peters donderdag tijdens de raadsvergadering haar ontslag ingediend vanwege de ontstane ophef in De Telegraaf en het NHD, alsmede de reactie daarop van één van de coalitiepartners.

De ophef ontstond nadat Peters een omstreden plan voor het bouwen van zonnepanelen op het IJsselmeer ondanks afraden van de gemeenteraad toch zou willen uitvoeren. Dat zou volgens De Telegraaf en het NHD blijken uit provinciale stukken die zijn opgevraagd door De Telegraaf. In die stukken stond een weggelakte passage in een document dat bedoeld was als gespreksvoorbereiding voor de provinciebestuurder Rosan Kocken. Uit deze passage van de verstrekte documenten bleek dat een provinciaal ambtenaar ‘heeft begrepen’ dat wethouder Peters het standpunt van de gemeenteraad ‘slim zou willen interpreteren’. Dit lijkt gelijk te staan aan het niet uitvoeren van de motie, al ontkende Peters dit stellig. Coalitiepartij OHK, indiener van de motie, was niet blij met de situatie en stelde, tegen de coalitieafspraken in, tijdens een reactie in de media ‘geschrokken’ te zijn en gaf daarbij aan in de raadsvergadering de vertrouwensvraag te stellen.

Zo ver kwam het echter niet, omdat een aangeslagen wethouder Peters direct aan het begin van de vergadering de eer aan zichzelf hield en de raad berichtte dat zij terugtrad als wethouder. Zij stelde dat ze met pijn in haar hart had besloten “om per direct haar taken als wethouder neer te leggen naar aanleiding van het geschetste beeld in de krant van vandaag.” Ze stelde daarbij de voorstelling van zaken niet te herkennen noch te erkennen en dat het daarom een moeilijk besluit was om haar taken neer te leggen, maar dat ze niet wil dat de situatie afstraalt op de coalitie, waardoor ze niet meer in staat zou zijn om haar werk te doen zoals ze dat graag zou willen doen. Als laatste stelde ze trots te zijn op wat er inmiddels bereikt is en wenste de raad alle goeds waarna ze de vergadering verliet.

GroenLinks trekt zich terug uit coalitie
Na het vertrek van ex-wethouder Peters nam een emotionele Joop Laagland als fractievoorzitter van GroenLinks het woord en legde de volgende verklaring af. “GroenLinks heeft moeten constateren dat het vertrouwen van één van de coalitiepartners in de wethouder van GroenLinks niet in voldoende mate aanwezig is. Dat spijt ons. Door dit gebrek aan vertrouwen en de wijze waarop daarmee omgegaan is, is het vertrouwen van de fractie van GroenLinks in één van de coalitiepartners onvoldoende om door te gaan in deze coalitie. GroenLinks blijft het bestaande coalitieakkoord steunen, maar niet meer als lid van de coalitie. Wij trekken ons terug uit de coalitie. Wij blijven trots op onze wethouder en alles wat zij heeft bereikt in het afgelopen jaar.”

Daarna nam Alexander Bügel van OHK het woord waarin hij aangaf dat de positie van wethouder Peters niet langer houdbaar was na de informatie uit het WOO verzoek bij de provincie. Hij stelde het te betreuren dat zij deze stap heeft moeten zetten, net als dat hij het betreurde dat GroenLinks uit de coalitie stapt. Daarna gaf hij aan dat de coalitiepartijen zich zullen gaan beraden over de ontstane situatie. Desgevraagd geeft een aantal coalitiepartijen aan dat zij zich inderdaad eerst intern zullen gaan beraden of en hoe men nu verder gaat.

Eerder gesteggel
Al eerder was er wat gesteggel over het plan om buitendijks zonneatollen in het IJsselmeer te realiseren. Nadat de gemeenteraad van Hollands Kroon in september vorig jaar een motie aannam om af te zien het buitendijks plan met drijvende zonnepanelen reageerde de provincie NH tamelijk lauw, waarbij de strekking was dat men slechts kennisnam van het standpunt. De reactie van wethouder Nederpelt uit Medemblik was wat humeuriger van aard, waarbij hij de motie van Hollands Kroon als onbehoorlijk kwalificeerde.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button