Den Helder

Stadhuis Den Helder is ‘meest stimulerende omgeving’ volgens landelijke architectenjury

Advertentie:

Den Helder – Het stadhuis van Den Helder is donderdag door Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) uitgeroepen tot ‘meest stimulerende omgeving’. Dat gebeurde bij de uitreiking van Beste Gebouw van het Jaar 2024 in Eindhoven. De jury bestond uit vooraanstaande architecten, opdrachtgevers en een politiek afgevaardigde.

De jury was vol lof over het stadhuis, dat werd ontwikkeld door architectenbureau Office Winhov en Van Hoogevest Architecten. “De keuze van de gemeente om op deze plek te gaan zitten is gedurfd, de publieke functie van het stadhuis vormt een verrijking voor het gebied”, valt te lezen in het juryrapport. “De architecten hebben goed gekeken naar de identiteit en kwaliteiten van de bestaande gebouwen. In plaats van het contrast te zoeken – de gangbare aanpak – hebben ze in de nieuwe bouwdelen op een eigentijdse manier op het bestaande voortgeborduurd.”

Ontvangstruimte stadhuis (DHfoto).

 

 

 

 

 

 

“Als je de publiekshal binnenstapt proef je de historie. Onderdeel van die beleving is dat de installatietechniek buiten beeld is weggewerkt; heel knap gedaan. Ook is veel aandacht besteed aan gebruik van materiaal, licht en (historisch) kleurgebruik. Mooi detail: op de houten balken zijn de oude ingekerfde teksten bewaard. Dit alles maakt een uitnodigende publieke plek en prettige werkruimte.”

Beste Gebouw van het Jaar
Het stadhuis van Den Helder was ook in de race voor de titel ‘Beste Gebouw van het Jaar’, maar die eer ging naar de Faculteit ITC van de Universiteit Twente.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

8 reacties

 1. Het stadhuis is op Willemsoord gevestigd ter bestrijding van het exploitatie tekort !

 2. De jury van deskundigen zou liever destijds hebben bekeken hoe stimulerend de omgeving was in gebouw 66 toen daar nog orginele wervianen werkten. Die ken ik vooral als mopperaars of bromberen over de werkomstandigheden, het loon en natuurlijk over bazen en chefs. Als een werviaan een lintje kreeg op koninginnedag waren de rapen gaar. De trotse gedecoreerde werd op zijn werkplek vaak ontvangen met de opmerking: zo jij kan nu van alles meenemen van hier. Gedecoreerde wervianen werden niet gecontroleerd bij het uitgaan van de poort. Prachtig allemaal, maar een stimulerende omgeving? Slechts als je van jennen en klagen hield.
  Ik vermoed dat de ambtenaren en politici nu niet anders doen.

 3. Ach, voor minstens 25 onnodig verspilde miljoenen mag je toch wel een WC-eend troostprijs vieren! Uiteindelijk is het toch door de burgers betaald……

 4. En maar volop blijven zeiken met zijn alle! Gaver….. Duidelijk altijd dezelfde personen die alles zo goed weten te weerleggen en verwoorden!

  Stop er eens mee!
  Stadhuis is er gekomen….. Hoeveel plaatsen hebben een stadhuis op zo’n mooie historische locatie?
  Laten we trots zijn met deze ode….
  Prachtig om te horen en gaaf dat het behaald is.

  Gefeliciteerd!

 5. Als nu de 500 ambtenaren ook nog presteren in dit stimulerende gebouw, zijn we toch iets in de goede richting, sinds het gedram voor een nieuwstadhuis in 2001.

Wellicht ook interessant

Back to top button